Η σιωπηλή επιδημία του HIV στην Αθήνα

Γιατί ο HIV σαρώνει στους χρήστες ναρκωτικών της Αθήνας περισσότερο από ό,τι σε κάθε άλλη πόλη της Ευρώπης και της Β. Αμερικής;
Χρόνος ανάγνωσης: 
7
'
Άστεγοι τοξικοεξαρτημένοι στον ξενώνα του δήμου Αθηναίων στο πρώην ξενοδοχείο Ιονίς στην Ομόνοια, που ξεκίνησε να λειτουργεί τον Απρίλιο του 2020. [Louisa Gouliamaki/AFP]

Ήταν το 2011, στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης, όταν οι ιατροί νοσοκομείων της Αθήνας παρατήρησαν μια απότομη έξαρση των νέων κρουσμάτων του ιού HIV, κατά βάση μεταξύ χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών. Η αύξηση συνεχίστηκε με εκθετικούς ρυθμούς με αποτέλεσμα η επιδημία του HIV που καταγράφηκε στην Αθήνα το 2011-2013 να είναι η μεγαλύτερη (αναλογικά) της πρόσφατης υγειονομικής ιστορίας – τουλάχιστον στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Έως τότε οι χρήστες ουσιών στην Αθήνα αποτελούσαν εξαίρεση στον κανόνα. Το ποσοστό μόλυνσης χρηστών ναρκωτικών με HIV άγγιζε μετά βίας το 1% πριν το 2010, και εκτοξεύτηκε στο 14% μέσα σε μόλις έναν χρόνο.

Όπως επισημαίνει η Βάνα Σύψα, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, παρότι εκείνη την περίοδο καταγράφηκε διεθνώς μία «επιδημία επιδημιών», η διάδοση του ιού στις τάξεις των χρηστών στην Αθήνα ήταν ευρύτατη και έφτασε σε πρωτοφανή επίπεδα. «Είχαν διαγνωστεί πάνω από 1.000 άτομα θετικά στον HIV το 2011-2013» σημειώνει.

Αύξηση 55% στις μολύνσεις από HIV

Παρά τη λήψη στοχευμένων μέτρων και την αύξηση των διαγνωστικών ελέγχων, η επιδημία όχι μόνο δεν κόπασε, αλλά το 2018-2020 το ποσοστό των οροθετικών σε αυτόν τον πληθυσμό αυξήθηκε σημαντικά. Εκτιμάται ότι σήμερα ένας στους τέσσερις χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών έχει μολυνθεί με τον ιό.

Το αρνητικό αυτό ρεκόρ καταγράφεται σε μία νέα μελέτη που προδημοσιεύθηκε στο medRχiv και αναμένεται να κριθεί από ομότιμους ώστε να δημοσιευθεί σε έγκριτο επιστημονικό περιοδικό.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.