![Άστεγοι τοξικοεξαρτημένοι στον ξενώνα του δήμου Αθηναίων στο πρώην ξενοδοχείο Ιονίς στην Ομόνοια, που ξεκίνησε να λειτουργεί τον Απρίλιο του 2020. [Louisa Gouliamaki/AFP]](https://insidestory.gr/sites/default/files/styles/article-main/public/field/image/cehiv000_8ty7rq.jpg?itok=86SkWCRt)
Ήταν το 2011, στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης, όταν οι ιατροί νοσοκομείων της Αθήνας παρατήρησαν μια απότομη έξαρση των νέων κρουσμάτων του ιού HIV, κατά βάση μεταξύ χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών. Η αύξηση συνεχίστηκε με εκθετικούς ρυθμούς με αποτέλεσμα η επιδημία του HIV που καταγράφηκε στην Αθήνα το 2011-2013 να είναι η μεγαλύτερη (αναλογικά) της πρόσφατης υγειονομικής ιστορίας – τουλάχιστον στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Έως τότε οι χρήστες ουσιών στην Αθήνα αποτελούσαν εξαίρεση στον κανόνα. Το ποσοστό μόλυνσης χρηστών ναρκωτικών με HIV άγγιζε μετά βίας το 1% πριν το 2010, και εκτοξεύτηκε στο 14% μέσα σε μόλις έναν χρόνο.
Όπως επισημαίνει η Βάνα Σύψα, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, παρότι εκείνη την περίοδο καταγράφηκε διεθνώς μία «επιδημία επιδημιών», η διάδοση του ιού στις τάξεις των χρηστών στην Αθήνα ήταν ευρύτατη και έφτασε σε πρωτοφανή επίπεδα. «Είχαν διαγνωστεί πάνω από 1.000 άτομα θετικά στον HIV το 2011-2013» σημειώνει.
Παρά τη λήψη στοχευμένων μέτρων και την αύξηση των διαγνωστικών ελέγχων, η επιδημία όχι μόνο δεν κόπασε, αλλά το 2018-2020 το ποσοστό των οροθετικών σε αυτόν τον πληθυσμό αυξήθηκε σημαντικά. Εκτιμάται ότι σήμερα ένας στους τέσσερις χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών έχει μολυνθεί με τον ιό.
Το αρνητικό αυτό ρεκόρ καταγράφεται σε μία νέα μελέτη που προδημοσιεύθηκε στο medRχiv και αναμένεται να κριθεί από ομότιμους ώστε να δημοσιευθεί σε έγκριτο επιστημονικό περιοδικό.