Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
10'
Κείμενο:
cegor59.jpg

Πώς θα διατηρήσουμε για πάντα τα ψηφιακά μας αρχεία;

Όσο μεγεθύνεται ο όγκος των ψηφιακών δεδομένων, τόσο μεγαλώνει και η ανάγκη να βρούμε μια αξιόπιστη και ανθεκτική λύση για την αποθήκευσή τους. Οι σκληροί δίσκοι, τα DVD και τα άλλα μέσα έχουν αποδειχθεί απελπιστικά αναξιόπιστα και ελάχιστα ανθεκτικά στον χρόνο. Τι κάνουμε μέχρι να καταφέρουν οι επιστήμονες να αποθηκεύσουν τα data σε μόρια DNA;

Τα δεδομένα πολλαπλασιάζονται. Όχι γενικά και αόριστα. Τα δικά μας δεδομένα. Σκεφτείτε μόνο πόσον χώρο καταλαμβάνουν οι ψηφιακές φωτογραφίες που αφειδώς τραβάμε με κινητά και αυτόνομες μηχανές. Για να μην πούμε για τα βίντεο. Αλλά και τα έγγραφα, τα αρχεία κάθε είδους που χρησιμοποιούμε για προσωπικούς και επαγγελματικούς λόγους. Τα αντίγραφα της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας. Η μουσική που κατεβάζουμε, οι σειρές, οι ταινίες, τα games. Η λίστα μοιάζει ατελείωτη. Και είναι.

Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε τα δεδομένα και τα αντίγραφα ασφαλείας των εταιρειών τεχνολογίας και πληροφορικής, τα big data που παράγονται και διακινούνται μέσω των κάθε λογής ψηφιακών μέσων και ηλεκτρονικών συσκευών, θα πάρουμε μια ιδέα του όγκου. Μόνο μια ιδέα, γιατί είναι μάλλον αδύνατο για τον ανθρώπινο νου να συλλάβει το συνολικό μέγεθος των data.

Αν κατορθώναμε να συγκεντρώσουμε όλα τα ψηφιακά αρχεία που κυκλοφορούν σήμερα στον πλανήτη, θα χρειαζόμασταν 30 τρισεκατομμύρια gigabytes, ενώ σε τρία χρόνια θα απαιτούνται τουλάχιστον 50 τρισ. GB. Είναι προφανές ότι τα παραγόμενα ψηφιακά δεδομένα υπερβαίνουν κατά πολύ τον διαθέσιμο αποθηκευτικό χώρο.

Μονάδες μέτρησης ποσοτήτων πληροφορίας
Bit: η στοιχειώδης μονάδα

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη