Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
10'
Κείμενο:
cearabia.jpg
Από την έκθεση «Οι Δρόμοι της Αραβίας» στο μουσείο Μπενάκη.

Η Σαουδική Αραβία κάνει επίθεση πολιτισμού

Το «άνοιγμα» της Σαουδικής Αραβίας στον κόσμο τα τελευταία χρόνια με μία επικοινωνιακή επίθεση πολιτισμού κρίνεται θετικά, παρά την εύλογη καχυποψία για τον προπαγανδιστικό χαρακτήρα που μπορεί να έχει. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η έκθεση «Δρόμοι της Αραβίας», που γίνεται στο μουσείο Μπενάκη.
Από την έκθεση «Οι Δρόμοι της Αραβίας» στο μουσείο Μπενάκη.

Στις διαφημίσεις, γνωστή αεροπορική εταιρεία προβάλλει ένα ταξίδι στη Σαουδική Αραβία. Στο νέο πνεύμα «εξωραϊσμού», που φαίνεται να πρεσβεύεται από τη χώρα, ναι, εδώ και ένα χρόνο μπορεί και κάποιος μη μουσουλμάνος να την επισκεφθεί. Υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Και εφόσον, έως ότου πραγματοποιήσει το ταξίδι του δεν θα έχει αρθεί και πάλι αυτή η δυνατότητα… Το γεγονός ότι η Σαουδική Αραβία χαρακτηρίζεται ως μία από τις συντηρητικότερες χώρες του κόσμου –και η πλέον επικίνδυνη, με διεθνείς όρους, για επισκέπτες– δεν την έχει εμποδίσει τα τελευταία χρόνια να έχει επιδοθεί σε μία επικοινωνιακή πολιτική «επίθεσης» πολιτισμού προς Δύση και Ανατολή. Ένα άνοιγμα που κρίνεται θετικά, παρά την εύλογη καχυποψία για τον προπαγανδιστικό χαρακτήρα τέτοιων ενεργειών, δεδομένου του ακραίου συντηρητισμού, της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας, της απαγόρευσης των ελευθεριών των κατοίκων της, ιδίως των γυναικών, της επιθετικής πολιτικής της προς τις γείτονες χώρες.

Αν είναι δύσκολο όμως να απολαύσει κανείς επί τόπου τους πολιτιστικούς θησαυρούς αυτής της χώρας με τη μακρά ιστορία, συνδεδεμένης ιδιαίτερα με την Ελλάδα από την αρχαιότητα –αν και όχι πάντα με όρους ισοτιμίας προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση–

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη