Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
26'
Κείμενο & Φωτογραφίες:
15mass.jpg
Η Santa Muerte με πάνθηρες-σύμβολα του Comandante Pantera, γκραφίτι, ναός Τουλτιτλάν.

Santa Muerte: η λατρεία του θηλυκού Χάρου που σαρώνει αλλά και διχάζει το Μεξικό

Η φετιχοποίηση του θανάτου υπήρξε σταθερά της μεξικανικής κουλτούρας από την προκολομβιανή εποχή μέχρι σήμερα. Την τελευταία 15ετία, με φόντο την πρωτοφανή βία του οργανωμένου εγκλήματος, διαδίδεται ταχύτατα η λατρεία του, προκαλώντας δυσαρέσκεια στην Καθολική εκκλησία και προβληματισμό στην κοινή γνώμη.
Η Santa Muerte με πάνθηρες-σύμβολα του Comandante Pantera, γκραφίτι, ναός Τουλτιτλάν.

Το κρανίο είναι ένα από τα εθνικά τοτέμ του Μεξικού. Γνώριζα την κυρίαρχη θέση του στην κουλτούρα των Αζτέκων (Μεσσίκα, όπως αυτοαποκαλούνται), από τους οποίους ονοματίσθηκε η χώρα και η πρωτεύουσά της. Τους Αζτέκους τους είχα συνδέσει με εικόνες βαρβαρότητας: μαζικές ανθρωποθυσίες, μια τέχνη συχνά μακάβρια, ατέρμονους κατακτητικούς πολέμους. Το κρανίο, ωστόσο, απαντάται –όχι με την ίδια θεματολογία– και στην τέχνη των Μάγια, των Τολτέκων και άλλων, ειρηνικότερων ιθαγενών. Η συνεχής ενασχόληση με τον θάνατο αποτελούσε σταθερά στην ζωή των αρχαίων κατοίκων της χώρας.

Κρανίου Τόπος: το κρανίο ως τοτέμ και η φετιχοποίηση του θανάτου

Το σημερινό Μεξικό είναι προϊόν της ισπανικής κατάκτησης. Αποτελεί την μεγαλύτερη ισπανόφωνη χώρα και έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο (μετά την Βραζιλία) πληθυσμό ρωμαιοκαθολικών διεθνώς. Η Μexicanidad, η εθνική κουλτούρα, στηρίζεται στη ιδέα της εθνικής επιμειξίας (mestizaje) και του “παντρέματος” του ισπανό-καθολικού πολιτισμού με εκείνους των γηγενών. Είτε πρόκειται για την κουζίνα, είτε για την αρχιτεκτονική, είτε για την φυσιογνωμία των κατοίκων, τα πάντα είναι αποτέλεσμα εκείνου του παντρέματος και των αιώνων επιμειξίας.

Κανένα σύμβολο δεν εκφράζει καλύτερα

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη