Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
16'
Κείμενο:
cemulhousemosquee000_1rg1hc.jpg
Το τζαμί αλ-Νουρ στη Γαλλία χτίστηκε με λεφτά των Κουβέιτ και Κατάρ. [Sebastien Bozon/AFP]

Σαΐντα Κέλερ Μεσαλί: «Η κριτική στο πολιτικό Ισλάμ δεν είναι ισλαμοφοβία»

Ποιες είναι οι στρατηγικές του πολιτικού Ισλάμ στην Ευρώπη και πώς χρηματοδοτείται; Γιατί δεν ακούγονται αρκετά οι φιλελεύθεροι μουσουλμάνοι και ποιοι– επιχειρούν να φιμώσουν κάθε κριτική; Η Σαΐντα Κέλερ Μεσαλί, μια από τις γνωστότερες φωνές κατά του πολιτικού Ισλάμ στην Ευρώπη, μιλάει στο inside story.
Το τζαμί αλ-Νουρ στη Γαλλία χτίστηκε με λεφτά των Κουβέιτ και Κατάρ. [Sebastien Bozon/AFP]

«Σας προκάλεσε έκπληξη το τρομοκρατικό χτύπημα στη Βιέννη;» Όταν ξεκινάω με αυτήν την ερώτηση τη συζήτηση με την Σαΐντα Κέλερ Μεσαλί, έχουν περάσει μερικές ημέρες από το βράδυ της 2ης Νοεμβρίου. Ο 20χρονος Κουιτίμ Φ., που εκείνο το βράδυ σκόρπισε τον τρόμο στην καρδιά της αυστριακής πρωτεύουσας, είναι νεκρός, χτυπημένος από τις σφαίρες αστυνομικού. Έχει προλάβει να ρίξει 150 σφαίρες στη διάρκεια εννέα λεπτών. Ο πελάτης ενός μπαρ, μια φοιτήτρια Καλών Τεχνών, μια γκαρσόνα κι ένας ιδιοκτήτης καφέ είναι νεκροί. Άλλοι 22 άνθρωποι μεταφέρονται τραυματισμένοι στο νοσοκομείο, κάποιοι ανάμεσά τους σε σοβαρή κατάσταση.

Με δυο λόγια

Οι Ευρωπαίοι μουσουλμάνοι που τάσσονται υπέρ ενός Ισλάμ που προτάσσει τα ανθρώπινα δικαιώματα, ανέχεται τη διαφορετικότητα και απέχει από την πολιτική, περιθωριοποιούνται από τους εκπροσώπους του πολιτικού Ισλάμ, οι οποίοι μέσα από τις μεγάλες μουσουλμανικές οργανώσεις διεκδικούν ρόλο και γίνονται αποδεκτοί από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ως εκπρόσωποι όλων των μουσουλμάνων. Αντίθετα, στους λίγους που μιλούν και γράφουν γενναία για τους κινδύνους του πολιτικού Ισλάμ μπαίνει αμέσως η ταμπέλα της «ισλαμοφοβίας» – τόσο από τους ομοθρήσκους τους, οι περισσότεροι εκ των

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη