Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
6'
Κείμενο:
asset.jpg
[James O'Brien/OCCRP]

Russian Asset Tracker: Αναζητώντας τα περιουσιακά στοιχεία των Ρώσων ολιγαρχών

Tο inside story συμμετέχει σε έρευνα δημοσιογράφων από όλον τον κόσμο, προκειμένου να εντοπιστούν τα κρυμμένα περιουσιακά στοιχεία των πιο ισχυρών ολιγαρχών της Ρωσίας.
[James O'Brien/OCCRP]

Περισσότερα από 145 περιουσιακά στοιχεία, με συνολική αξία που ξεπερνά τα 17 δισεκατομμύρια δολάρια –ανάμεσά τους τραπεζικοί λογαριασμοί, σούπερ γιοτ, ιδιωτικά αεροπλάνα και πολυτελή ακίνητα σε Λονδίνο, Τοσκάνη, Γαλλική Ριβιέρα, ακόμη και στην Ελλάδα– έχουν συνδεθεί με ολιγάρχες και ρώσους αξιωματούχους που φέρονται να έχουν στενούς δεσμούς με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ξεκινώντας από τη Δευτέρα 21 Μαρτίου, το inside story, ως μέρος μιας ομάδας 25 μέσων ενημέρωσης και συνεργατών στο πλαίσιο έρευνας που υλοποιείται από το Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), δημοσιεύει τα αρχικά ευρήματα μιας συνεχιζόμενης προσπάθειας για τον εντοπισμό περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν σε πρόσωπα-κλειδιά που βρίσκονται κοντά στον Πούτιν.

Οι ολιγάρχες

Η 22χρονη διακυβέρνηση του ρώσου προέδρου έχει αποφέρει τεράστιες περιουσίες σε ολιγάρχες, πολιτικούς με διασυνδέσεις, αξιωματούχους ασφαλείας και άλλους ωφελούμενους από το διεφθαρμένο, προσωποπαγές καθεστώς του.

Όταν ανέλαβε τα ηνία της χώρας, ο Πούτιν απέσπασε επαίνους επειδή έθεσε υπό έλεγχο τους μεγιστάνες που λεηλάτησαν τη ρωσική οικονομία τη δεκαετία του 1990. Όμως μια νέα γενιά πλουσίων ήρθε στο προσκήνιο κατά τη διάρκεια της

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη