Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
10'
Κείμενο:
cover-ukr2.jpg
Διαμαρτυρία Ουκρανών στο Σύνταγμα ενάντια στις πολιτικές του Ρώσου προέδρου Πούτιν, Μάρτιος 2014. [Panayiotis Tzamaros/FOSPHOTOS]

Η ρωσο-ουκρανική σύγκρουση και το ελληνικό παρακλάδι της

Από τη σημερινή Eurovision και το Κίεβο της Ουκρανίας θα λείπει, μετά από 17 χρόνια, η Ρωσία. Αιτία, η ανοικτή έχθρα των δύο χωρών. Η σύγκρουση δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστες τις δεκάδες χιλιάδες Ρώσων και Ουκρανών που ζουν στην Ελλάδα. Ένας αδιάλλακτος “πόλεμος” διεξάγεται και εδώ, ανάμεσα στις δύο κοινότητες.
Διαμαρτυρία Ουκρανών στο Σύνταγμα ενάντια στις πολιτικές του Ρώσου προέδρου Πούτιν, Μάρτιος 2014. [Panayiotis Tzamaros/FOSPHOTOS]

Εκείνο το κυριακάτικο απόγευμα του περασμένου Οκτωβρίου, οι συγκεντρωμένοι στην πλατεία Συντάγματος ανέρχονταν σε μερικές εκατοντάδες. Η μέρα ήταν αφιερωμένη σε όσα είχαν συμβεί και εξακολουθούσαν να συμβαίνουν στην Ουκρανία. Η πλατεία ήταν χωρισμένη σε δύο πλευρές, καθώς δύο διαφορετικές συγκεντρώσεις λάμβαναν χώρα ταυτόχρονα.

Στην επάνω πλευρά της πλατείας, ήταν οι κίτρινες-μπλε σημαίες που ξεχώριζαν. Ανέμιζαν στον αέρα συνοδεύοντας οπτικά τα συνθήματα που ακούγονταν ενάντια στην παρεμβατική πολιτική του Πούτιν στην ανατολική Ουκρανία. Ενωμένες σε μία, οι φωνές τραγουδούσαν με συγκίνηση τον ουκρανικό εθνικό ύμνο.

Image
08.jpg
Στην πάνω πλευρά της πλατείας.

Λίγο πιο κάτω, στο κέντρο της πλατείας, τα χέρια που κρατούσαν τη ρωσική σημαία, με την κόκκινη, άσπρη και μπλε λωρίδα, υψώνονταν δίπλα σε πλακάτ, στα οποία αναγράφονταν μηνύματα κατά του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Image
15.jpg
Και η κάτω πλευρά της πλατείας.

Όταν ο ψηλός άνδρας έφτασε στην επάνω πλευρά με την κάμερά του, μία εκ των διοργανωτών της εκδήλωσης αντιλήφθηκε την παρουσία του. Πλησίασε τους αστυνομικούς που στέκονταν λίγο πιο εκεί και, δείχνοντάς με το δάχτυλο προς την πλευρά του, ζήτησε να μην του επιτραπεί να τραβήξει πλάνα από την συγκέντρωσή τους.

«Για ποιo λόγο;», ζήτησε να μάθει ο αστυνόμος

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη