Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
16'
Κείμενο:
f9ca06a30cfaf44a54117cb9740d2f5c.jpg
Είναι σίγουρο πια ότι φάρμες τρολ λειτουργούν σε όλη τη Ρωσία, ξεκινώντας από την Αγία Πετρούπολη. [RazerPro FX on youtube]

Τα ρωσικά τρολς και η «πόρνη των μίντια»

Κατασκευασμένες ειδήσεις, παραποιημένες φωτογραφίες και βίντεο, δηλητηριώδη σχόλια, απειλές στα κοινωνικά δίκτυα, θεωρίες συνωμοσίας. Τρεις δημοσιογράφοι μας μιλούν για έναν πόλεμο προπαγάνδας με εμπροσθοφυλακή νεαρούς επαγγελματίες, κρυμμένους πίσω από χιλιάδες ψεύτικα προφίλ.
Είναι σίγουρο πια ότι φάρμες τρολ λειτουργούν σε όλη τη Ρωσία, ξεκινώντας από την Αγία Πετρούπολη. [RazerPro FX on youtube]

Τον Σεπτέμβριο του 2015 ένα βίντεο που ανέβηκε στο YouTube άρχισε να διακινείται ευρέως στο ρωσικό Διαδίκτυο προκαλώντας το έντονο ενδιαφέρον των χρηστών και ξεσηκώνοντας την κατακραυγή της μουσουλμανικής κοινότητας της χώρας. Στο βίντεο ένας άνδρας με αμερικανική στρατιωτική στολή δοκιμάζει ένα ρωσικής κατασκευής ημιαυτόματο Saiga 401K πυροβολώντας ένα μπλε βιβλίο με αραβικά γράμματα στο εξώφυλλο. Μόνο τρεις από τις σφαίρες βρίσκουν τον στόχο τους, πράγμα που εξοργίζει τον στρατιώτη ο οποίος, χρησιμοποιώντας χυδαίες εκφράσεις, διαπιστώνει πως το όπλο είναι άχρηστο. Κλείνοντας, στην οθόνη εμφανίζεται σε κακά αγγλικά η φράση «Άλλη μια απόδειξη πως τα αμερικανικά όπλα είναι τα καλύτερα».

Image
160315153832_fake_american_soldier_640x360_mayaesejohnsonyoutube_nocredit.jpg
[Mayaese Johnson on youtube]

Ενώ είναι ολοφάνερο πως πρόκειται για βίντεο σκηνοθετημένο από ερασιτέχνες που μπέρδεψαν ακόμη και την στολή του υποτιθέμενου στρατιώτη, διαδόθηκε γρήγορα στο ρωσικό twitter από δύο χρήστες που εξέφραζαν τον αποτροπιασμό τους για τον Αμερικανό που πυροβολεί το Κοράνι. Το πρώτο μέσο ενημέρωσης που το αναπαρήγαγε ήταν ένα σάιτ με έδρα τον αριθμό 55 της οδού Σαβούσκινα στην Αγία Πετρούπολη. Αυτά ανακάλυψε με λεπτομερές ρεπορτάζ του στο BBC ο Αντρέι Σόσνικοφ.

Έναν χρόνο νωρίτερα, ο ίδιος Ρώσος

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη