Η ΕΕ αντεπιτίθεται στη ρωσική προπαγάνδα

Μια ομάδα Ευρωπαίων προσπαθεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή να διαλύσει τα ψέμματα που ρίχνουν στο Διαδίκτυο ρωσικά στρατευμένα μίντια κι ολόκληρες φάρμες από κρεμλινικά τρολς. Ονομάζονται Mythbusters.
Χρόνος ανάγνωσης: 
4
'
[ALEXANDER VILF / RIA NOVOSTI]

Τον Μάιο του 2015 η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσιζε να δημιουργήσει μία ομάδα «για να αντιμετωπίσει τα ψέματα της ρώσικης προπαγάνδας σχετικά με την ευρωπαϊκή πολιτική». Η απόφαση ελήφθη μετά την διαπίστωση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων ότι η «συνεχιζόμενη καμπάνια παραπληροφόρησης της Ρωσίας» συνεχιζόταν σχεδόν χωρίς αντίλογο. Η προκήρυξη έγινε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Eξωτερικής Δράσης (East Stratcom) και η δουλειά που θα αναλάμβαναν οι ειδικοί ήταν να διορθώνουν, με πληροφορίες και άρθρα γνώμης, τα λάθη των media, ώστε να αποκρουστούν οι μύθοι της ρώσικης προπαγάνδας και να αντιμετωπιστούν οι φάρμες με τα troll του Πούτιν στο Διαδίκτυο. Η δουλειά αφορούσε 2-5 άτομα που θα έπαιρναν μισθό που θα ξεκινούσε από 4.350 ευρώ.

Το διάστημα εκείνο η Ρωσία ξόδευε 300 εκατομμύρια ευρώ για το κανάλι Russia Today που εκπέμπει σε μία σειρά απόβευρωπαϊκές χώρες (ήταν σε περίοπτη θέση στην Ειδομένη την Καθαρά Δευτέρα, μεταδίδοντας με την ομάδα «ταχείας επέμβασης» Ruptly την απόπειρα προσφύγων και μεταναστών να μπουν από την Ελλάδα στο σημείο που τελείωνε ο φράκτης της ΠΓΔΜ). Στα δυτικά Βαλκάνια το πρακτορείο Sputnik, ένα εργαλείο παραπληροφόρησης, έγινε μετά το κλείσιμο του πρακτορείου Τανγιούνγκ στο Βελιγράδι το κυρίαρχο online μέσο στις περιοχές των Βαλκανίων όπου ομιλείται η σερβική γλώσσα.

Εις απάντηση, η Λετονία και η Πολωνία (μέσω του πρώην υπουργού εξωτερικών της) ζητούσαν να δημιουργηθεί ρωσόφωνο κανάλι με χρηματοδότηση της ΕΕ, ενώ η Ολλανδία, η οποία έχασε 193 πολίτες στο αεροσκάφος της Malaysian που καταρρίφθηκε από ρωσικό πύραυλο, πλήρωσε μισό εκατομμύριο ευρώ για μια μελέτη, η οποία κατέληγε ότι ήταν ανάγκη «να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός παραγωγής ρωσόφωνου περιεχομένου».

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.