Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
4'
Κείμενο:
02.jpg
[ALEXANDER VILF / RIA NOVOSTI]

Η ΕΕ αντεπιτίθεται στη ρωσική προπαγάνδα

Μια ομάδα Ευρωπαίων προσπαθεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή να διαλύσει τα ψέμματα που ρίχνουν στο Διαδίκτυο ρωσικά στρατευμένα μίντια κι ολόκληρες φάρμες από κρεμλινικά τρολς. Ονομάζονται Mythbusters.
[ALEXANDER VILF / RIA NOVOSTI]

Τον Μάιο του 2015 η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσιζε να δημιουργήσει μία ομάδα «για να αντιμετωπίσει τα ψέματα της ρώσικης προπαγάνδας σχετικά με την ευρωπαϊκή πολιτική». Η απόφαση ελήφθη μετά την διαπίστωση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων ότι η «συνεχιζόμενη καμπάνια παραπληροφόρησης της Ρωσίας» συνεχιζόταν σχεδόν χωρίς αντίλογο. Η προκήρυξη έγινε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Eξωτερικής Δράσης (East Stratcom) και η δουλειά που θα αναλάμβαναν οι ειδικοί ήταν να διορθώνουν, με πληροφορίες και άρθρα γνώμης, τα λάθη των media, ώστε να αποκρουστούν οι μύθοι της ρώσικης προπαγάνδας και να αντιμετωπιστούν οι φάρμες με τα troll του Πούτιν στο Διαδίκτυο. Η δουλειά αφορούσε 2-5 άτομα που θα έπαιρναν μισθό που θα ξεκινούσε από 4.350 ευρώ.

Το διάστημα εκείνο η Ρωσία ξόδευε 300 εκατομμύρια ευρώ για το κανάλι Russia Today που εκπέμπει σε μία σειρά απόβευρωπαϊκές χώρες (ήταν σε περίοπτη θέση στην Ειδομένη την Καθαρά Δευτέρα, μεταδίδοντας με την ομάδα «ταχείας επέμβασης» Ruptly την απόπειρα προσφύγων και μεταναστών να μπουν από την Ελλάδα στο σημείο που τελείωνε ο φράκτης της ΠΓΔΜ). Στα δυτικά Βαλκάνια το πρακτορείο Sputnik, ένα εργαλείο παραπληροφόρησης, έγινε μετά το κλείσιμο του πρακτορείου

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη