Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
6'
Κείμενο:
vermeer.jpg
H Ρόουζ στο Τότεναμ, λίγες μέρες πριν φύγει για τη Βόρεια Ιρλανδία, και ο πίνακας «Κυρία που γράφει γράμμα με την υπηρέτριά της» του Βερμέερ.

Η πλούσια κληρονόμος που έκλεβε πίνακες για τον ΙΡΑ

Η Ρόουζ Ντάγκντεϊλ, όταν δεν έβαζε βόμβες, έκλεβε πίνακες του Βερμέερ.
H Ρόουζ στο Τότεναμ, λίγες μέρες πριν φύγει για τη Βόρεια Ιρλανδία, και ο πίνακας «Κυρία που γράφει γράμμα με την υπηρέτριά της» του Βερμέερ.

Απαρνήθηκε τα προνόμια της καταγωγής της και αφιέρωσε σχεδόν ολόκληρη τη ζωή της στον Ιρλανδικό Δημοκρατικό Στρατό ως ίσως η λιγότερο αναμενόμενη παρουσία στις τάξεις των ακραίων ακτιβιστών. Η καλομαθημένη απόφοιτος των πιο ελιτίστικων σχολείων για πλούσιες απογόνους του Λονδίνου, φυλακίστηκε στη δεκαετία του ’70 για βομβιστική επίθεση και ληστεία και σήμερα, στα 79 της, βλέπει και πάλι το όνομά της στις εφημερίδες.

Image
the_woman_who_stole_vermeer.jpg

Το νέο βιβλίο The Woman Who Stole Vermeer επανεξετάζει την υπόθεση της κλοπής της Κιθαρίστριας του Βερμέερ και την πιθανότητα να είναι ακόμα ένα έργο της παραβατικής –για άλλους επαναστατικής– καριέρας της Ρόουζ Ντάγντεϊλ. Ο συγγραφέας Άντονι Αμόρε, ως εξπέρ σε θέματα ασφαλείας μουσείων, έχει γράψει δύο σχετικά μπεστ σέλερ και δεν αποκλείει τα εγκλήματα για τα οποία καταδικάστηκε η Ντάγκντεϊλ να μην ήταν και τα μόνα που διέπραξε. Συγκεκριμένα, δεν αποκλείει καθόλου να βρίσκεται πίσω από την κλοπή της Κιθαρίστριας από το αρχοντικό Kenwood House το 1974, που δεν διαλευκάνθηκε ποτέ.

Πριν αφοσιωθεί στον αγώνα, Ρόουζ ήταν η κληρονόμος μιας βαθύπλουτης οικογένειας της ανωτέρας τάξης του Λονδίνου. Γεννήθηκε το 1941 και μεγάλωσε σε ένα ιδιαίτερα προνομιακό περιβάλλον μεταξύ της

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη