Ο αινιγματικός Ρομάν Αμπράμοβιτς

Ποιο είναι το φτωχό ορφανό που έγινε από τους πλουσιότερους ανθρώπους στη Γη; Ο επιδειξιομανής με τα τεράστια κότερα που χαρίζει δισεκατομμύρια σε φιλανθρωπίες, αυτός που έχει την εμπιστοσύνη και του Ζελένσκι και του Πούτιν;
Χρόνος ανάγνωσης: 
15
'

Ένα από τα πρώτα πράγματα που μπορούμε να καταλάβουμε από την πορεία του Αμπράμοβιτς είναι ότι η εποχή του Γιέλτσιν δεν διαφέρει σε πολλά από την εποχή του Πούτιν. Τη δεκαετία του 1990, όπως και σήμερα, σημασία είχαν οι σωστές διασυνδέσεις. Και βέβαια, το ταλέντο να δεις το κέρδος, να γεννάς ιδέες και να τις κάνεις πραγματικότητα.

From rags to riches

Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς (προφέρεται Αμπραμόβιτς, αλλά δεν θα δώσω αυτήν τη μάχη) γεννήθηκε πριν 55 χρόνια στο Σαράτοφ της Ρωσίας. Όταν ήταν ενάμισι έτους έχασε τη μητέρα του, δασκάλα μουσικής με καταγωγή από την Ουκρανία, σε μια παράνομη άμβλωση που πήγε στραβά. Δεκαοκτώ μήνες αργότερα, έχασε σε εργατικό ατύχημα και τον πατέρα του, Ασκενάζι Εβραίο της Λευκορωσίας που έζησε στη Λιθουανία (ο Ρομάν χρηματοδότησε πολλά χρόνια αργότερα τη φύτευση 25.000 δέντρων στη μνήμη των 25.000 Λιθουανών Εβραίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος). Το ορφανό μεγαλώνει με τους θείους του κάτω από τα γκρίζα σύννεφα του παγωμένου Κόμι της Σιβηρίας. Δεν είναι ιδιαίτερα καλός μαθητής, αλλά είναι αστείος, δημοφιλής και εφευρετικός.

Το 1974 μετακομίζει σε άλλους θείους του στη Μόσχα και παρακολουθεί μαθήματα στο Ινστιτούτο Πετρελαίου και Αερίου Γκούμπκιν, χωρίς όμως να αποφοιτήσει, καθώς κατά τη σύντομη θητεία του στον σοβιετικό στρατό ανακαλύπτει ότι έχει έφεση στο εμπόριο, πουλώντας κλεμμένη βενζίνη στους αξιωματικούς του. Με έναν φίλο του πουλάνε πλαστικές πάπιες από το διαμέρισμά του στη Μόσχα κι όταν παντρεύεται την πρώτη του σύζυγο Όλγα, επενδύει τα 2.000 ρούβλια που παίρνει ως γαμήλιο δώρο από τους πεθερούς του για να διευρύνει το εμπόρευμα με λαθραία δυτικά αρώματα και αποσμητικά, τα οποία πουλά με μεγάλο κέρδος.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.