Το «απαγορευμένο» ταξίδι στις ρίζες της κοπτικής τέχνης

Την κοπτική τέχνη γέννησε το πάντρεμα της αιγυπτιακής με την ελληνορωμαϊκή αρχαιότητα και τον χριστιανισμό. Οι ρίζες της βρίσκονται σε μια περιοχή όπου η επίσκεψη έχει τις δυσκολίες της...
Χρόνος ανάγνωσης: 
34
'
Ο Ιησούς εν δόξει. Μονή του Αγίου Απόλλωνος στο Μπαβίτ. 6ος-7ος αιώνας. Κοπτικό Μουσείο.

Ξημερώματα, στο τρένο, υποφέραμε. Η λέξη «ξεπαγιάσαμε» δεν αποδίδει το τετράωρο μαρτύριο. Στην Αίγυπτο, οι σιδηρόδρομοι ανάβουν τον κλιματισμό τέρμα, ώστε να καλύπτεται η δυσοσμία κάποιων επιβατών που δεν τα έχουν καλά με το νερό. Με τον Τζιχάν ήμασταν, θεωρήσαμε, προετοιμασμένοι. Όταν πήραμε το τρένο για το Ασουάν, αφήσαμε τις ογκώδεις βαλίτσες μας στο Κάιρο. Έχοντας προβλέψει πως ο συρμός θα ήταν σαν νεκροτομείο, πήραμε παλτά, κασκόλ, σκούφους και μικρές κουβέρτες.

Με δυο λόγια

Αποφασισμένος να μάθει περισσότερα για την γένεση και την εξέλιξη της κοπτικής τέχνης, ο Αλέξανδρος Μασσαβέτας προσέφυγε στις γνώσεις ενός μοναχού, που ταυτόχρονα είναι και συντηρητής έργων τέχνης. Στα μουσεία του Καΐρου, έβγαλε τα συμπεράσματά του σχετικά με την συνέχεια της αιγυπτιακής και της ελληνορωμαϊκής παράδοσης στην κοπτική. Στην συνέχεια, ο μοναχός-συντηρητής τον ξενάγησε στις αρχαίες μονές, κιβωτούς της κοπτικής τέχνης, των οποίων τις τοιχογραφίες αποκατέστησε. Οι ρίζες της, όμως, βρίσκονται πολύ νοτιότερα, σε μια περιοχή όπου η επίσκεψη είναι απαγορευμένη, τυπικά, στους ξένους. Εκεί, θαύμασε ένα ξεχασμένο αριστούργημα της βυζαντινής Αιγύπτου. Γρήγορα, όμως, οι πραγματικότητες της περιοχής προσέδωσαν στην επίσκεψη-καλλιτεχνική αναζήτηση μια διαφορετική διάσταση.

Την πολύωρη διαδρομή προς το Ασουάν την κάναμε μέρα. Έξω ο ήλιος έκαιγε πάνω από τα σπαρτά και τα καφετιά νερά του Νείλου, που ανέβαιναν προς την Μεσόγειο ενώ εμείς κατεβαίναμε με αντίθετη φορά. Ήταν παράδοξο, έξω ο ήλιος να καίει τον τόπο κι εμείς να είμαστε κουκουλωμένοι σαν μούμιες με παλτά, κασκόλ και κουβέρτες, παραγγέλνοντας συνεχώς ζεστό τσάι από τον πωλητή που περνούσε τακτικά από το βαγόνι.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.