Ρατσιστικό βίντεο προς πώληση στα κινεζικά σόσιαλ μίντια

Ένα βίντεο με ρατσιστικό περιεχόμενο εναντίον μικρών παιδιών από το Μαλάουι γίνεται αφορμή για να αναδειχτεί ο ρατσισμός κατά των μαύρων στην Κίνα.
Χρόνος ανάγνωσης: 
10
'

Το σύντομο βίντεο έκανε την εμφάνισή του στην κινεζική πλατφόρμα Weibo τον Φεβρουάριο του 2020. Κάπου σε ένα χωριό της Αφρικής, μια παρέα από δεκαπέντε πιτσιρίκια, ντυμένα στα κόκκινα, στέκονται γύρω από έναν μαυροπίνακα που έχει πάνω του γραμμένη μια φράση στα κινέζικα. Μια φωνή ακούγεται να καθοδηγεί τα παιδιά να την επαναλάβουν. «Είμαι ένας μαύρος διάβολος, έχω πολύ χαμηλό IQ» τραγουδούν αυτά στα κινεζικά με τις χαρούμενες φωνές τους, κλείνοντας με ένα θριαμβευτικό «Υeah!».

Τα παιδιά δεν έχουν ιδέα τι σημαίνουν τα λόγια τους. Μέσα σε λίγες ημέρες, το βίντεο αναπαράγεται στα κινέζικα σόσιαλ μίντια πάνω από τρία εκατομμύρια φορές. Κάποιοι από τους θεατές του εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους. Άλλοι το βρίσκουν εξαιρετικά κωμικό. Πώς βρέθηκε, όμως, αυτό το βίντεο στο διαδίκτυο; Ποια είναι τα παιδιά, πού βρίσκονται και ποιος τα έβαλε να λένε μια φράση τόσο προσβλητική; Δυο δημοσιογράφοι, η βρετανίδα Ρουνάκο Σελίνα, η οποία έχει ζήσει έξι χρόνια στην Κίνα, κι ο Χένρι Μχάνγκο από το Μαλάουι, ο οποίος ειδικεύεται σε ρεπορτάζ γύρω από τη διαφθορά, αποφάσισαν να το ερευνήσουν.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Ετήσια συνδρομή μόνο με 60€ 40€. Κάνε τώρα εγγραφή.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.