Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
10'
Κατηγορία:
Κείμενο:
malawii.jpg

Ρατσιστικό βίντεο προς πώληση στα κινεζικά σόσιαλ μίντια

Ένα βίντεο με ρατσιστικό περιεχόμενο εναντίον μικρών παιδιών από το Μαλάουι γίνεται αφορμή για να αναδειχτεί ο ρατσισμός κατά των μαύρων στην Κίνα.

Το σύντομο βίντεο έκανε την εμφάνισή του στην κινεζική πλατφόρμα Weibo τον Φεβρουάριο του 2020. Κάπου σε ένα χωριό της Αφρικής, μια παρέα από δεκαπέντε πιτσιρίκια, ντυμένα στα κόκκινα, στέκονται γύρω από έναν μαυροπίνακα που έχει πάνω του γραμμένη μια φράση στα κινέζικα. Μια φωνή ακούγεται να καθοδηγεί τα παιδιά να την επαναλάβουν. «Είμαι ένας μαύρος διάβολος, έχω πολύ χαμηλό IQ» τραγουδούν αυτά στα κινεζικά με τις χαρούμενες φωνές τους, κλείνοντας με ένα θριαμβευτικό «Υeah!».

Τα παιδιά δεν έχουν ιδέα τι σημαίνουν τα λόγια τους. Μέσα σε λίγες ημέρες, το βίντεο αναπαράγεται στα κινέζικα σόσιαλ μίντια πάνω από τρία εκατομμύρια φορές. Κάποιοι από τους θεατές του εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους. Άλλοι το βρίσκουν εξαιρετικά κωμικό. Πώς βρέθηκε, όμως, αυτό το βίντεο στο διαδίκτυο; Ποια είναι τα παιδιά, πού βρίσκονται και ποιος τα έβαλε να λένε μια φράση τόσο προσβλητική; Δυο δημοσιογράφοι, η βρετανίδα Ρουνάκο Σελίνα, η οποία έχει ζήσει έξι χρόνια στην Κίνα, κι ο Χένρι Μχάνγκο από το Μαλάουι, ο οποίος ειδικεύεται σε ρεπορτάζ γύρω από τη διαφθορά, αποφάσισαν να το ερευνήσουν.

Τα τελευταία χρόνια ανθίζει σε πολλές χώρες του κόσμου μια βιομηχανία που παράγει βίντεο με ευχετήρια ή

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη