Οι φονικές πυρκαγιές, ο σχεδιασμός αντιμετώπισης και η αλυσίδα των ευθυνών

Η ελληνική πολιτεία διαθέτει στα χαρτιά και σχέδιο αντιμετώπισης των πυρκαγιών και σχέδιο εκκένωσης περιοχών από τους πολίτες, όταν τα φυσικά φαινόμενα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με τα διαθέσιμα μέσα. Το inside story παρουσιάζει την αλυσίδα των δράσεων, τις αρμοδιότητες και τις ενδεχόμενες ευθύνες των εμπλεκομένων στο συμβάν της Ανατολικής Αττικής που κατέληξε σε Εθνική Τραγωδία, την Δευτέρα και Τρίτη, 23 και 24 Ιουλίου 2018.
Χρόνος ανάγνωσης: 
13
'
[SAVVAS KARMANIOLAS / AFP]

Το ελληνικό κράτος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι έτσι οργανωμένο στην θεωρία (δηλαδή υπάρχει σχέδιο), και εν μέρει στην πράξη (υπάρχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, οι οικονομικοί πόροι και τα μέσα υλικά και άυλα), ώστε να προλαμβάνει φυσικές καταστροφές ή εάν αυτό δεν είναι εφικτό να τις αντιμετωπίζει με τις μικρότερες δυνατές απώλειες, πρώτα σε ανθρώπινες ζωές και μετά σε υλικές ζημιές.

Όμως, όταν το φαινόμενο το φυσικό ή άλλο είναι σε εξέλιξη τότε ο συντονισμός αποτελεί ένα μέρος του συνόλου των ενεργειών, που εφαρμόζεται όσο είναι στις ικανότητες των υπευθύνων. Κι επειδή εφαρμόζεται στο περίπου, αρκετές φορές ο απολογισμός από τις φυσικές καταστροφές είναι τραγικός. Στην περίπτωση των πυρκαγιών στις παραθεριστικές αλλά και περιοχές κύριας κατοικίας της Ανατολικής Αττικής, δηλαδή στο Νέο Βουτζά, στο Μάτι και την Νέα Μάκρη, έχουμε μια τέτοια τραγωδία με τουλάχιστον 81 νεκρούς.

Προς το παρόν δεν έχουμε καμία απόλυση για λόγους ανεπάρκειας, ενέργεια που είναι δικαίωμα του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. Επίσης, δεν έχουμε ακόμα καμία παραίτηση για λόγους ευθιξίας, αφού φαίνεται πως ουδείς από τους πολιτικούς ή τους άλλους αρμόδιους δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να παραιτηθεί μετά από αυτή την τραγωδία.

Ας δούμε όμως το σχέδιο που η πολιτεία έχει για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστροφών και την αλυσίδα των υπεύθυνων υπουργών και αρμόδιων φορέων.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.