Ενδεχόμενος δόλος ή ενσυνείδητη αμέλεια; Δύο χρόνια μετά το Μάτι

Ποια στοιχεία έχουν συλλεγεί για τις παραλείψεις των οργάνων της Πυροσβεστικής το μοιραίο εκείνο απόγευμα της 23ης Ιουλίου 2018, και πώς αξιολογούνται; Το inside story παρουσιάζει ορισμένα από αυτά.
Χρόνος ανάγνωσης: 
8
'
Μνημόσυνο για τα 102 θύματα της τραγωδίας στο Μάτι, 19 Ιουλίου 2020. [Θανάσης Δημόπουλος/Eurokinissi]

Η αποκάλυψη της Καθημερινής την περασμένη Κυριακή ότι ο Δημήτρης Λιότσιος, πραγματογνώμονας του ανακριτή που διενεργεί την εισαγγελική έρευνα για τη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, είχε δεχτεί πιέσεις για να «πέσουν στα μαλακά» συνάδελφοί του στο Σώμα, θέτει ξανά επιτακτικά το ερώτημα για τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί για το απόγευμα της 23ης Ιουλίου 2018.

Στις 18 Ιουνίου 2020, ο έκτος τακτικός ανακριτής στο Πρωτοδικείο της Αθήνας, Θανάσης Μαρνέρης, έστειλε στον εισαγγελέα πρωτοδικών Αθηνών ένα σημείωμα, με αντίγραφο μέρους της υπ’ αριθμόν ΑΒΜ Δ2018/1287 δικογραφίας. Η δικογραφία αυτή, που θα ολοκληρωθεί με τις απολογίες των κατηγορουμένων, είναι η αποτύπωση της δικαστικής έρευνας για την πυρκαγιά που είχε ως αποτέλεσμα την εκατόμβη στην Ανατολική Αττική.

Σύμφωνα με πληροφορίες του inside story, το σημείωμα αυτό –το οποίο περιείχε κατά τη γνώμη του κ. Μαρνέρη νεότερα στοιχεία που θα θεμελίωναν την απαγγελία κατηγορίας για «θανατηφόρα έκθεση κατά συρροή» σε μέλη της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος (εφεξής ΠΣ), στον υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας εκείνη την εποχή, στον διοικητή της Α' ΕΜΑΚ, στον εναέριο συντονιστή και στην υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής– αφορά 22 καταθέσεις δύο πυροσβεστών, ενός αντιπυράρχου και του πραγματογνώμονα επιπυραγού Δημήτρη Λιότσιου.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.