Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κατηγορία:
Κείμενο:
pussy2.jpg

Πώς το pussyhat έγινε σύμβολο αντίστασης

Το σκουφί με τα αυτιά γάτας έγινε το viral αξεσουάρ που ζέστανε τα κεφάλια όσων συμμετείχαν στις Πορείες των Γυναικών σε όλη την Αμερική και πόλεις στον υπόλοιπο κόσμο.

Το αξεσουάρ ήταν και στις δυο περιπτώσεις απαραίτητο. H «φυλή» του Τραμπ φόρεσε στην ορκωμοσία του ένα κόκκινο καπέλο του μπέιζμπολ με το σύνθημα «Make America Great Again» (#ΜΑGA). Οι εκατομμύρια γυναίκες και άνδρες που βγήκαν στους δρόμους μια μέρα μετά για να διαμαρτυρηθούν στις «Πορείες των Γυναικών» κατά του σεξισμού και υπέρ των ανθρώπινων δικαιωμάτων που κινδυνεύουν εξαιτίας όσων πρεσβεύει αυτός ο πρόεδρος, προτίμησαν ένα εκτυφλωτικά ροζ σκουφάκι με αυτάκια γάτας. Η ροζ λαοθάλασσα που δημιουργήθηκε στην Ουάσινγκτον, το επίκεντρο των κινητοποιήσεων, τάραξε βαθύτατα και τον ίδιο τον Τραμπ.

What’s Up, Pussyhat?

Τόσο μεγάλη ήταν η δύναμη του περίφημου pussyhat, το οποίο κυκλοφόρησε ευρέως ανάμεσα στα 3,2 εκατομμύρια άτομα που συγκρότησαν ενδεχομένως τη μεγαλύτερη διαδήλωση στην ιστορία των ΗΠΑ με μανιφέστο κάτι απλό: «Το σώμα μιας γυναίκας ανήκει μόνο στην ίδια. Τιμούμε αυτή την αλήθεια και διεκδικούμε τα δικαιώματά μας». Συμμετείχαν σαφέστατα γυναίκες στην πλειονότητά τους, αλλά και όλοι όσοι ή όσες νιώθουν γυναίκες, στηρίζουν την ίση μεταχείριση των γυναικών, αλλά άνδρες που διεκδικούν το δικαίωμα στη θηλυκότητα τους.

Image
capture-decran-2017-01-25-a-13.36.45.jpg
[pussyhatproject.com via Brian Allen / Photo taken by Brian Allen from the roof of the Voice of America in Washington D.C. on Jan 21, 2016]

Για έμβλημά τους επέλεξαν ένα λογοπαίγνιο που

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη