Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
2'
Βίντεο:
oakace.jpg
[Panayiotis Tzamaros/FOSPHOTOS]

Δίψα για δημόσιο χώρο: το ΟΑΚΑ

Οι Αθηναίοι αναζητούν χώρους περιπάτου και αναψυχής για μια διαφυγή από την πυκνοχτισμένη πόλη τους. Και τους βρίσκουν σε αναπάντεχα μέρη, όπως το παρατημένο από την πολιτεία Ολυμπιακό Στάδιο.
[Panayiotis Tzamaros/FOSPHOTOS]

Για την κατασκευή του ΟAKA δαπανηθήκαν περισσότερα από 5,5 δισ. ευρώ και είναι το σύμβολο της χρυσής εποχής των Ολυμπιακών Αγώνων. Ωστόσο σήμερα, το στολίδι της πρωτεύουσας πέρνα μία περίοδο παρακμής και κινδυνεύει με σταδιακή κατάρρευση. Η συντήρησή του είναι ελλιπής και η πολιτεία αδιαφορεί.

Μία λαμπερή ιστορία

Το εγκαινίασε στις 8 Σεπτεμβρίου 1982 ο τότε πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Καραμανλής. Πήρε το όνομά του από τον Σπύρο Λούη, τον νικητή του μαραθωνίου στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896, που ήταν κάτοικος της περιοχής του Αμαρουσίου.

Φιλοξένησε εκατοντάδες παγκόσμιους και εγχώριους αγώνες και θεωρείται από τα μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα στάδια της Ευρώπης, αφού με τη σημερινή του μορφή χωράει 69.618 καθήμενους θεατές.

Το ΟΑΚΑ ωστόσο γνώρισε τη μεγαλύτερή του δόξα όταν η Αθήνα κέρδισε την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και η Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων αποφάσισε την κατασκευή στεγάστρου, την οποίαν ανέλαβε το γραφείο του αρχιτέκτονα Σαντιάγο Καλατράβα. Το στέγαστρο κόστισε περισσότερα από 130 εκατομμύρια ευρώ.

Παρά το γεγονός ότι το στάδιο φιλοξενεί ακόμη πλειάδα αθλητικών γεγονότων και κατά καιρούς μεγάλες συναυλίες γνωστών ελλήνων και

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη