Οι πέντε αποκαλύψεις της ψυχολογίας για να βρείτε το αληθινό σας κάλεσμα στη ζωή

Αν, όπως πολλοί, ψάχνετε να βρείτε ποιο είναι το πραγματικό σας πάθος στη ζωή –ίσως δεν είστε βέβαιοι ποια επαγγέλματα ταιριάζουν με τα ενδιαφέροντά σας– έχουμε για σας πέντε πρόσφατα ευρήματα μιας έρευνας που αξίζει να λάβετε υπόψη.
Χρόνος ανάγνωσης: 
6
'
[Evgenii Lepikhin/Flickr]

«Κοιτάξτε, δεν μπορείτε να προγραμματίσετε στην εντέλεια τη ζωή σας. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι πρώτα να ανακαλύψετε το πάθος σας –αυτό που σας ενδιαφέρει πραγματικά».

–Μπαράκ Ομπάμα

1. Άλλο πάθος, άλλο ιδεοληψία

Καταρχάς, υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο να έχεις ένα ήρεμο πάθος και ένα εμμονικό πάθος. Εάν μπορείτε να βρείτε μια καριέρα ή έναν επαγγελματικό στόχο που σας ξεσηκώνει, είναι πιο πιθανό να πετύχετε και να βρείτε την ευτυχία μέσα από τη δουλειά σας –αυτό το γνωρίζουμε από τις έρευνες που έχουν γίνει. Αλλά προσέξτε: από τότε που δημοσιεύτηκε μία καθοριστική έρευνα το 2003 από τον Καναδό ψυχολόγο Ρομπέρ Βαλεράντ και συναδέλφους του, οι ερευνητές έχουν κάνει μια κρίσιμη διάκριση ανάμεσα στο να έχεις ένα ήρεμο πάθος και μία εμμονή. Εάν αισθάνεστε ότι το πάθος ή η κλίση σας είναι εκτός ελέγχου και ότι η διάθεσή σας και η αυτοεκτίμησή σας εξαρτώνται από αυτό, τότε είναι ιδεοληπτικό και τέτοια πάθη, παρότι μας ενεργοποιούν, σχετίζονται επίσης με αρνητικές επιπτώσεις, όπως την υπερκόπωση και το άγχος. Αντίθετα, εάν το πάθος σας είναι ελεγχόμενο, αντικατοπτρίζει αυτά που σας αρέσουν στον εαυτό σας και συμπληρώνει άλλες σημαντικές δραστηριότητες στη ζωή σας, τότε αυτή είναι η ήρεμη εκδοχή του πάθους, η οποία συνδέεται με θετικά αποτελέσματα, όπως η ζωτικότητα, η καλύτερη απόδοση στη δουλειά, το αίσθημα της αβίαστης ροής και η θετική διάθεση.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.