Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
10'
Κατηγορία:
Κείμενο:
cementalhealth.jpg

Αν η πανδημία σού προκαλεί άγχος, αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να βοηθήσουν

Οι ειδικοί ψυχικής υγείας που εργάζονται στις γραμμές τηλεφωνικής υποστήριξης διαπιστώνουν ότι αυτά που ζούμε φέρνουν στην επιφάνεια ό,τι έχουμε αφήσει πίσω: ανεπεξέργαστους φόβους, μη αποδεκτές ανεπάρκειες, απομάκρυνση από ανθρώπινες αξίες.

Εδώ και μήνες ζούμε μία ανεξέλεγκτη και πρωτόγνωρη κατάσταση, εν δυνάμει απειλητική για τη ζωή μας, χωρίς σαφές περίγραμμα αρχής, μέσης και τέλους. Πολλοί ανησυχούν για ένα δεύτερο κύμα όσο αυξάνονται τα καταγεγραμμένα κρούσματα στη χώρα, μετά από μία σύντομη ανάσα που πήραμε από την προσωρινή ανάσχεση της εξάπλωσης. Όπως εξηγούν στο inside story ειδικοί σε θέματα ψυχικής υγείας, η παρούσα συνθήκη κινητοποιεί φόβους και αγωνίες μη διαχειρίσιμες τις περισσότερες φορές. Μας κάνει να παλινδρομούμε σε πρώιμα άγχη που ακινητοποιούν το σύστημα αμυνών μας, με το οποίο έχουμε μάθει να επιβιώνουμε και να είμαστε λειτουργικοί και φέρνει στην επιφάνεια προβλήματα που προϋπήρχαν και είχαμε κουκουλώσει.

Σε αυτό το στρεσογόνο πλαίσιο, «σωσίβιο» για πολλούς αποτελούν οι γραμμές ψυχολογικής υποστήριξης που στήθηκαν εν μέσω πανδημίας και συνεχίζουν να λειτουργούν έως σήμερα ή προϋπήρχαν της τρέχουσας υγειονομικής κρίσης. Άνθρωποι που δεν είχαν ζητήσει ποτέ βοήθεια στο παρελθόν, έγιναν σταθεροί «πελάτες» των γραμμών αυτών και άρχισαν να φροντίζουν τον εαυτό τους πιο ενεργά, ξεκινώντας ψυχοθεραπεία.

Image
rpexels-negative-space-33999.jpg
[Negative Space/Pexels]

Στην προσπάθειά μας να σκιαγραφήσουμε τις προεκτάσεις της πανδημίας στην ψυχολογία των ατόμων

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη