Τρία κόμματα της αντιπολίτευσης, η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ απείχαν από τη συζήτηση και την ψηφοφορία στη Βουλή για τους νέους κώδικες. Ο μόνος που ακολούθησε μιαν άλλη πολιτική ήταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που παρέστη και μίλησε στη συνεδρίαση ζητώντας να ψηφισθούν οι κώδικες και να ισχύσουν άμεσα.
Κι όμως, οι κώδικες αυτοί διαμορφώθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος τους επί κυβερνήσεων Γιώργου Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά, χωρίς να έχει γίνει δυνατόν να κυρωθούν έγκαιρα, διότι αντέδρασαν οι εισαγγελείς με το συνδικαλιστικό τους όργανο. Και αυτή τη φορά η Ενωση Εισαγγελέων αντέδρασε και μάλιστα με σφοδρότητα, καθώς έλαβε μέρος στη διαδικασία διαβούλευσης, αλλά οι προτάσεις της δεν εισακούστηκαν.
Οι νέοι κώδικες θα ισχύσουν από την 1 Ιουλίου. Η αλλαγή τους εκκρεμούσε επί επτά δεκαετίες. Η πολιτεία προχωρούσε επί 70 χρόνια (ο προηγούμενος ποινικός κώδικας τέθηκε σε ισχύ σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση την 1η Ιανουαρίου 1951), με «μερεμέτια» σε διάφορα άρθρα, ανάλογα με τις εξελίξεις στην οικονομική και κοινωνική ζωή. Όπως είπε σχετικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη σημερινή παρέμβασή του στην ολομέλεια της Βουλής: «Φθάσαμε στη βάναυση προσβολή της αρχής της αναλογικότητας στην ίδια την αξιολόγηση