Ψηφίστηκαν οι νέοι ποινικοί κώδικες

Με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ και του Ποταμιού κυρώθηκαν από τη Βουλή οι νέοι κώδικες, ο ποινικός κι εκείνος της ποινικής δικονομίας.
Χρόνος ανάγνωσης: 
7
'
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου στη συζήτηση στη Βουλή. [Μιχάλης Καραγιάννης/Eurokinissi]

Τρία κόμματα της αντιπολίτευσης, η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ απείχαν από τη συζήτηση και την ψηφοφορία στη Βουλή για τους νέους κώδικες. Ο μόνος που ακολούθησε μιαν άλλη πολιτική ήταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που παρέστη και μίλησε στη συνεδρίαση ζητώντας να ψηφισθούν οι κώδικες και να ισχύσουν άμεσα.

Κι όμως, οι κώδικες αυτοί διαμορφώθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος τους επί κυβερνήσεων Γιώργου Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά, χωρίς να έχει γίνει δυνατόν να κυρωθούν έγκαιρα, διότι αντέδρασαν οι εισαγγελείς με το συνδικαλιστικό τους όργανο. Και αυτή τη φορά η Ενωση Εισαγγελέων αντέδρασε και μάλιστα με σφοδρότητα, καθώς έλαβε μέρος στη διαδικασία διαβούλευσης, αλλά οι προτάσεις της δεν εισακούστηκαν.

Οι νέοι κώδικες θα ισχύσουν από την 1 Ιουλίου. Η αλλαγή τους εκκρεμούσε επί επτά δεκαετίες. Η πολιτεία προχωρούσε επί 70 χρόνια (ο προηγούμενος ποινικός κώδικας τέθηκε σε ισχύ σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση την 1η Ιανουαρίου 1951), με «μερεμέτια» σε διάφορα άρθρα, ανάλογα με τις εξελίξεις στην οικονομική και κοινωνική ζωή. Όπως είπε σχετικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη σημερινή παρέμβασή του στην ολομέλεια της Βουλής: «Φθάσαμε στη βάναυση προσβολή της αρχής της αναλογικότητας στην ίδια την αξιολόγηση των προστατευόμενων αγαθών. Υπάρχουν έννομα αγαθά που προστατεύονται με πολύ αυστηρές ποινές [...] ενώ αυτά είναι ήσσονος σημασίας σε σχέση με άλλα έννομα αγαθά, που προστατεύονται μέσα από διαφορετική ποινική μεταχείριση. Αυτό είναι η καρδιά του προβλήματος και είναι αδιανόητο να συμβαίνει σε ένα σύγχρονο Κράτος Δικαίου».

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.