Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
7'
Κείμενο:
cepfyr.jpg

Πρωτοβάθμια υγεία: Μακρύς ακόμα ο δρόμος

Οι σοβαρές αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που προωθεί η κυβέρνηση έχουν βάση, αλλά δεν φαίνεται να έχουν μελετηθεί με την δέουσα προσοχή. Παρά τα προβλήματα στην εφαρμογή τους, ο υπουργός ανακοίνωσε επιπλέον πρωτοβουλίες, που είναι άγνωστο πότε και πώς θα υλοποιηθούν.

Ένας από τους κύριους στόχους που έθεσε η παρούσα κυβέρνηση είναι ο ανασχεδιασμός της Δημόσιας Υγείας. Κεντρικό ρόλο στη στρατηγική της έχει η τροποποίηση του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Υγείας έχει προχωρήσει στην ίδρυση των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) –νέων δομών ανά την χώρα που λειτουργούν ως πολυιατρεία και στελεχώνονται από γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων– και στην εφαρμογή του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, τον οποίον ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει χαρακτηρίσει ως «μια εμβληματική μεταρρύθμιση, που εισάγει ένα νέο πρότυπο για την πρωτοβάθμια υγεία».

Στόχος είναι να πάψουν να σπαταλιούνται οι πόροι και οι δυνατότητες του ΕΣΥ. Αναμένεται κυρίως:

  • Να αποφορτιστούν τα νοσοκομεία, όπου υπολογίζεται ότι περίπου το 80% των ασθενών που φτάνουν στα εξωτερικά ιατρεία ανήκουν στα λεγόμενα «ψυχρά» περιστατικά, δηλαδή δεν χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά στα πλαίσια μιας ΤΟΜΥ ή ενός Κέντρου Υγείας.
  • Να μειωθούν οι περιττές επισκέψεις σε γιατρούς ειδικότητας, καθώς αυτές θα γίνονται μόνο μετά από παραπομπή του θεράποντα οικογενειακού γιατρού. Αυτό γίνεται προκειμένου να αποφευχθούν οι υπερβολές των

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη