Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
9'
Κατηγορία:
Κείμενο:
cefoto_6.jpg
Πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Αυγή» στις 24 Οκτωβρίου 1869, σχετικά με την κλοπή.

Το πρώτο ριφιφί στην ιστορία έγινε στην πλατεία Κλαυθμώνος

Μολονότι ο όρος «ριφιφί» καθιερώθηκε τη δεκαετία του 1950 από την ομότιτλη ταινία του Ζιλ Ντασέν, ως μέθοδος διάρρηξης είχε χρησιμοποιηθεί ήδη από τον 19ο αιώνα. Στην αφετηρία αυτού του «παραβατικού κύκλου» διεθνώς, βρίσκεται η κλοπή στο Κεντρικό Ταμείο του ελληνικού κράτους, τον Οκτώβριο του 1869.
Πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Αυγή» στις 24 Οκτωβρίου 1869, σχετικά με την κλοπή.

Η οδός Σταδίου, που ξεκινά από την πλατεία Ομόνοιας και εκβάλλει στην πλατεία Συντάγματος, είναι ένας από τους πρώτους δρόμους που χαράχτηκαν στην ελληνική πρωτεύουσα. Η κατασκευή της ολοκληρώθηκε το 1859 και με βάση την αρχική σχεδίαση των αρχιτεκτόνων Κλεάνθη και Σάουμπερτ (1833) προβλεπόταν να οδηγεί έως το Παναθηναϊκό (Καλλιμάρμαρο) Στάδιο. Το σχέδιο δεν υλοποιήθηκε ποτέ, εξαιτίας σφοδρών αντιδράσεων των ιδιοκτητών μεγάλων οικοπέδων πέριξ της πλατείας Συντάγματος, αλλά και της τελικής χωροθέτησης των Ανακτόρων (σημερινή Βουλή) στην ανατολική πλευρά της.

Image
foto_3.jpeg
Το πολεοδομικό σχέδιο των Κλεάνθη-Σάουμπερτ, στο οποίο η οδός Σταδίου (ο διαγώνιος άξονας, δεξιά) προβλεπόταν να φτάνει έως το Παναθηναϊκό Στάδιο.

Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1850 η Σταδίου βρισκόταν εκτός σχεδίου πόλης και τη διέσχιζε ρέμα, βάθους περίπου τριών μέτρων, που κατέβαινε από τον Λυκαβηττό και κατέληγε στη σημερινή οδό Πειραιώς. «Η λαμπρά αύτη, κυριωτάτη και πολυσύχναστος οδός των σημερινών Αθηνών ήτο τότε (κατά το έτος 1851) κατά γράμμα αδιάβατος· καθότι εις το μέσον αυτής καθ’ όλον αυτής το μήκος εξετείνετο φάραγξ, αρχομένη από της θέσεως ένθα κείται νυν η πλατεία της Ομονοίας και απολήγουσα περίπου εις το έτερον άκρον, παρά την πλατείαν του Συντάγματος» έγραφε μερικά χρόνια μετά ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Μπάμπης Άννινος, διευκρινίζοντας: «Η

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη