Ο πρώην πρόεδρος της Novartis και οι «κλώνοι» του

Η κυβέρνηση επιχειρεί να εντάξει το σκάνδαλο Novartis σε μια ανάγνωση «καλού» και «κακού», όπου στον ρόλο του καλού είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις φαρμακοβιομηχανίας και στου κακού οι πολυεθνικές. Όμως οι μεταξύ τους σχέσεις είναι αρκετά πιο πολύπλοκες.
Χρόνος ανάγνωσης: 
7
'
Ο Κωνσταντίνος Φρουζής το 2014, όταν ήταν ακόμα πρόεδρος του ΣΦΕΕ. [Studio Panoulis/sfee.gr]

Η αυτοαξιολόγηση που έκανε ο Κώστας Φρουζής για τις επιδόσεις του κατά το έτος 2010 (η οποία βρίσκεται στη δικογραφία που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή για την υπόθεση Novartis) αναφέρει, εκτός από τους στόχους της Novartis, και κοινούς στόχους με άλλες ελληνικές εταιρείες: «Ολοκληρώσαμε την κοινοπραξία μας στα γενόσημα με την Demo και ανανεώσαμε το συμβόλαιό μας με την Elpen, επεκτείνοντάς το ως το 2015, επιτυγχάνοντας καλύτερους οικονομικούς όρους. Λάβαμε έγκριση για μία ακόμα διατμηματική συνεργασία με την Sandoz στο [φάρμακο] Meropenem. Σιωπηρά θέσαμε σε κυκλοφορία κλώνους του Rasilez (Riprazzo, Sprimeo) για να διαφυλαχθούμε από τη ρήτρα δύσης λόγω εκπνοής της πατέντας, διασφαλίζοντας ευκαιρίες για όλες τις χώρες της Ε.Ε.».

Μία από τις επιτυχίες που αναφέρει ο Κ. Φρουζής στην αυτοαξιολόγησή του για το 2010 είναι η δημιουργία «κλώνων» του φαρμάκου Rasilez

Οι «κλώνοι» στους οποίους αναφέρεται ο Φρουζής μοιάζουν με τα γενόσημα, αλλά δεν είναι το ίδιο: ενώ είναι και αυτοί αντιγραφή ενός φαρμάκου και της δραστικής ουσίας του, σε αντίθεση με τα γενόσημα μπαίνουν στην κυκλοφορία προτού λήξει η πατέντα του φαρμάκου αυτού. Τους κατασκευάζει η ίδια η εταιρεία που φτιάχνει το αρχικό φάρμακο –συχνά σε συνεργασία με μία μικρότερη ντόπια φαρμακευτική– για να προστατεύσει το μερίδιο της αγοράς της ενόψει της εκπνοής της πατέντας.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.