Πώς να προετοιμαστούμε για τον κορονοϊό

Αυτά είναι όσα προτείνουν οι ειδικοί της υγείας και οι preppers μπροστά στην περίπτωση εθελούσιας ή επιβεβλημένης καραντίνας. (Δεν απαιτείται το στοκάρισμα χαρτιών υγείας).
Χρόνος ανάγνωσης: 
9
'

Καθώς το Twitter συμβούλευε τους 5.000 εργαζομένους του να δουλέψουν από το σπίτι, το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Coinbase ζήτησε να μην πάνε στο γραφείο όσοι θεωρούν τον εαυτό τους ευπαθή και η Google περιόρισε τα ταξίδια των υπαλλήλων της και ακύρωσε το μεγαλύτερο συνέδριο της χρονιάς για προγραμματιστές αφότου ένας εργαζόμενος της στη Ζυρίχη αποδείχθηκε θετικός στον ιό. Στη Βρετανία προετοιμάζονται για να εργαστούν από το σπίτι και στην Ιταλία κλείνουν προσωρινά σχολεία και πανεπιστήμια.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι παρουσιάζονται κρούσματα που δεν έχουν σχέση με άλλα, ενώ δεν έχει βρεθεί καν o πρώτος που νόσησε, ο «patient 0» καθώς ο Κινέζος που καταγράφηκε πρώτος δεν είχε σχέση με την αγορά που θεωρείται ύποπτη για τη μετάδοση του ιού από τα ζώα στον άνθρωπο. Αυτά τα σκόρπια κρούσματα σημαίνουν ότι δεν είναι εύκολο για τις αρχές να ελέγξουν τη μετάδοση και ότι πρέπει να εξεταστεί πολύ μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων.

 

Αυτές τις μέρες που υπάρχει ανάγκη για ξεκάθαρη ενημέρωση κι ανάλυση, το inside story προσφέρει όλα τα άρθρα γύρω από τον Covid-19 ελεύθερα ώστε όλοι οι αναγνώστες να έχουν πρόσβαση στις έρευνες μας για τον κορονοϊό.

#ΜένουμεΣπίτι: Ανακαλύψτε πάνω από 2.500 ρεπορτάζ και ιστορίες του inside story. Γραφτείτε για έναν μήνα δωρεάν EΔΩ

Όλα δείχνουν ότι, ακόμη κι αν η εξάπλωση του κορονοϊού δεν μετατραπεί σε πανδημία, ίσως χρειαστεί να δουλέψουμε από το σπίτι (για όσους πάντως μείνουν στο γραφείο, αυτές είναι οι οδηγίες του ΠΟΥ για την ασφάλεια στο εργασιακό περιβάλλον), να πρέπει να απασχολήσουμε τα παιδιά μας με κάποιον τρόπο, να περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας ή και να μείνουμε για λίγο σπίτι. Χωρίς πανικό, αυτά είναι κάποια προνοητικά μέτρα που μπορούμε να πάρουμε ώστε να έχουμε το κεφάλι μας λίγο πιο ήσυχο.

Οι βασικοί μας σκοποί:

 1. Να προστατευτούμε από τη μετάδοση του ιού.
 2. Να είμαστε ενημερωμένοι για το τι συμβαίνει από έγκυρες πηγές και να αποφύγουμε τα fake news.
 3. Να έχουμε ό,τι χρειαζόμαστε για να μπορούμε να μείνουμε στο σπίτι για τουλάχιστον 2 εβδομάδες (90 μέρες είναι το διάστημα που προτείνουν οι σκληροπυρηνικοί survivalists) χωρίς να βγούμε για ψώνια.

Ας προετοιμαστούμε για δύο πιθανά σενάρια – ή μόνο το πρώτο. Προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο, ελπίζουμε για το καλύτερο.

Για όποιον κουράστηκε να τραγουδά δις το Happy Birthday για να χρονομετρά σωστά πόση ώρα πλένει τα χέρια του, αυτές είναι οι εναλλακτικές.

Δύο σενάρια για το τι πρόκειται να συμβεί

Σενάριο αναφοράς

Το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι ο ιός θα μεταδοθεί σταθερά σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Είναι πιθανό μια πόλη να έχει περισσότερα κρούσματα από άλλες, οπότε να πρέπει οι κάτοικοί της να προβούν σε επιβεβλημένη ή εθελοντική καραντίνα, όπως έκανε η Κίνα για να περιορίσει τη νόσο στην επαρχία όπου ξέσπασε ο κορονοϊός, στην ουσία καθυστερώντας την εξάπλωση και όχι αναστέλλοντάς την.

Να προετοιμαστείτε για:

 • Περιορισμούς στις διεθνείς πτήσεις
 • Επιβάρυνση του Συστήματος Υγείας, ειδικά σε πόλεις με πολλά κρούσματα
 • Πιθανές αναβολές σε εσωτερικές πτήσεις
 • Ακύρωση μεγάλων συγκεντρώσεων, όπως συνεδρίων, φεστιβάλ και συναυλιών
 • Οι μεγάλες εταιρείες επιβάλλουν στους εργαζομένους τους να μην ταξιδεύουν και να εργαστούν από το σπίτι κάνοντας συσκέψεις μέσω video chat
 • Εθελούσια καραντίνα ανθρώπων των οποίων η εργασία το επιτρέπει
 • Εθελούσια προσωρινή μετακόμιση ανθρώπων από επιβαρυμένες πόλεις
 • Κρούσματα ξενοφοβίας/ρατσισμού

Ακραίο σενάριο

Ο ιός εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα. Το ποσοστό εκείνων που χρειάζονται νοσηλεία είναι στο 15%.

Να προετοιμαστείτε για:

 • Μεγάλες ουρές στα νοσοκομεία, σοβαρές επιπτώσεις λόγω επιβάρυνσης του Συστήματος Υγείας (κάποιος που υποφέρει από κάτι άσχετο δεν βρίσκει κρεβάτι να νοσηλευτεί)
 • Εκτεταμένη εθελούσια καραντίνα σε πιο πληγείσες περιοχές
 • Επιβεβλημένη καραντίνα από τον στρατό, τον Ερυθρό Σταυρό και άλλες οργανώσεις
 • Σοβαρή αναστάτωση των εσωτερικών πτήσεων
 • Εκτεταμένο κλείσιμο σχολείων και καταστημάτων
 • Καθυστερήσεις στις παραδόσεις online αγορών από φόρτο εργασίας των εταιρειών μεταφοράς
 • Πιο αργό ίντερνετ σε κάποιες περιοχές καθώς όλοι είναι σπίτι και σερφάρουν ταυτόχρονα
 • Σφράγιση κατοικιών όπου νόσησε οικογένεια
 • Σοβαρά κρούσματα ρατσισμού σε περιοχές με καραντίνα
Σωστή ενημέρωση

Αυτά είναι κάποια χρήσιμα links:

Πριν από οτιδήποτε άλλο, φροντίστε για τα βασικά:
 • Πηγή πόσιμου νερού (όπου το νερό της βρύσης δεν είναι πόσιμο, προτείνεται η εγκατάσταση φίλτρου καθαρισμού)
 • Αν ακολουθείτε αγωγή, αρκετό απόθεμα φαρμάκων για 90 ημέρες*
 • Κουτί πρώτων βοηθειών, προσαρμοσμένο στις προσωπικές σας ανάγκες
 • Μαντηλάκια απολύμανσης για τα χέρια, υγρό απολυμαντικό
 • Είδη προσωπικής υγιεινής αν είστε γυναίκα, υγρό φακών επαφής αν φοράτε
 • Οτιδήποτε χρειάζεται για να απολυμάνετε το σπίτι και να διατηρήσετε το σώμα σας καθαρό
 • Γάντια νιτριλίου** και μάσκα FFP2 ή FFP3***

*Γιατί αναφέρουμε τα φάρμακα; Η Ινδία, η οποία αγοράζει από την Κίνα μεγάλο μέρος των δραστικών ουσιών των φαρμάκων που παρασκευάζει, μόλις αποφάσισε να σταματήσει τις εξαγωγές 26 έτοιμων φαρμάκων ή δραστικών ουσιών. Δεν μπορούμε να ξέρουμε πώς επηρεάζει αυτό την Ελλάδα (λόγω της μεγάλης αλυσίδας αντιπροσώπων-θυγατρικών κ.λπ.), αλλά δεν είναι απίθανο να παρουσιαστούν ελλείψεις σε κάποια φάρμακα. Στις ΗΠΑ, όπου η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας φαρμάκων, ήδη υπάρχει έλλειψη από ένα φάρμακο (δεν είπε ο FDA ποιο).

**Τα γάντια νιτριλίου υπάρχουν σε όλα τα σούπερ μάρκετ και έχουν την ίδια τιμή με τα γάντια λάτεξ ή βινυλίου.

***Οι μάσκες FFP2 και FFP3 (στις ΗΠΑ γνωστές ως N95) είναι οι μοναδικές που παρέχουν κάποια προστασία από τον ιό (αν φορεθούν σωστά) και έχουν ήδη εξαφανιστεί από τα φαρμακεία. Σε περίπτωση που δεν έχετε προβλήματα υγείας, θα προτείναμε να τις αφήσετε για εκείνους που πραγματικά τις χρειάζονται (ηλικιωμένους με διαβήτη, καρκινοπαθείς κ.λπ.). Οι απλές χειρουργικές μάσκες έχουν μικρή διάρκεια ζωής και μάλλον απλώς προστατεύουν κάπως τους γύρω σας σε περίπτωση που είστε φορέας του ιού.

Γιατί δεν αναφέρουμε το χαρτί υγείας;

Κυρίως, επειδή το υποσχεθήκαμε. Αλλά η υστερία που κατέλαβε το Χονγκ Κονγκ και την Αυστραλία με το χαρτί υγείας, που μετατράπηκε σε σκληρό νόμισμα, δεν έχει αντίκρισμα στις βασικές ανάγκες μας άπαξ και υπάρχει ο μπιντές. Επειδή λόγω μιμητισμού μπορεί να μας πιάσει πανικός και να αδειάσουμε τα ράφια, άντε, πάρτε δυο ντουζίνες να βρίσκονται.

Φασόλια, σφαίρες, ιμπουπροφέν: Το σενάριο των survivalists

Στις ΗΠΑ και όχι μόνο (αναπάντεχα και στη Σουηδία), υπάρχει κόσμος που προετοιμάζεται για ένα σενάριο καταστροφής και έχουμε γράψει εκτενές άρθρο για τους preppers και τις συμβουλές τους, και κυρίως για τους survivalists, τους πιο σκληροπυρηνικούς που στοκάρουν σφαίρες και μετατρέπουν τα χρήματά τους σε φύλλα χρυσού για τη μέρα που θα γίνει πραγματικότητα το Walking Dead. Οι τροφές που αποθηκεύουν είναι βασικές, ό,τι μπορείς να φτιάξεις γρήγορα, ιδανικά χωρίς να ανάψεις μάτι. Kάνουν εγχείρηση για να διορθώσουν τη μυωπία τους για να μην χρειάζονται γυαλιά, στοκάρουν πολυβιταμίνες και Gatorade για την αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών, έχουν γεννήτρια ρεύματος και δεξαμενές νερού και ξέρουν πώς να σκοτώσουν έναν σκίουρο με σφεντόνα για να τον φάνε. Ας δούμε το πιο μετριοπαθές σενάριο.

Σοκολάτες, τράπουλα και Netflix: Το σενάριο των preppers

Oι μέρες που διανύουμε είναι βούτυρο στο ψωμί των survivalists που άρχισαν να ακονίζουν τα τσεκούρια τους από τον Ιανουάριο (αμερικανική εταιρεία που νοικιάζει σπίτια που λανσάρονται ως τα απόλυτα καταφύγια γνωρίζει τις τελευταίες μέρες μεγάλη δημοτικότητα). Αλλά δεν ήταν αυτοί που άδειασαν τα ράφια από κάποια προϊόντα – ήταν οι απλοί Αμερικανοί που ζουν σε μικρές πόλεις, που μπορεί να τεθούν ολόκληρες σε καραντίνα (πράγμα απίθανο για την Κυψέλη). Πριν λίγες μέρες, η Μountain House που πουλάει ξηρές τροφές έκλεισε προσωρινά το σάιτ της καθώς δεν ήταν σε θέση να χειριστεί τον καταιγισμό παραγγελιών.

Tα θρεπτικά πανάλαφρα γεύματα της Mountain House προορίζονται για εκείνους που κάνουν ορειβασία ή hiking και πρέπει να κουβαλήσουν την τροφή τους (αν θέλετε να δοκιμάσετε να φτιάξετε δικά σας αποξηραμένα γεύματα, οδηγίες εδώ). Για κάποιους που προετοιμάζονται για να μείνουν σπίτι, τα πράγματα είναι πιο εύκολα.

Το πρώτο που κάνετε είναι να ελέγξετε τι έχετε στο ντουλάπι, το ψυγείο και την κατάψυξή σας και να αναπληρώσετε ό,τι χρειάζεστε για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Παρόλο που είναι εξαιρετικά απίθανο να μην υπάρχει τρεχούμενο νερό, η οδηγία λέει ότι αποθηκεύουμε 10 λίτρα ανά άτομο.

Aκολουθήστε τις συμβουλές των διατροφολόγων και στοκάρετε τροφές από όλες τις ομάδες: υδατάνθρακες (ρύζι), πρωτεΐνες (κινόα, φακές), λίπος (ελαιόλαδο), ίνες (δημητριακά), βιταμίνες, μέταλλα. Εδώ ένας οδηγός για έναν άνθρωπο για μια εβδομάδα και εδώ σε κατηγοριοποίηση.

Προτιμάτε τροφές που ήδη τρώτε για να μην κάνετε πειράματα με το στομάχι σας.

Έχετε και κάποιες που δεν χρειάζονται μαγείρεμα.

Υπάρχουν ειδικοί οδηγοί μαγειρικής για preppers, αλλά αυτό που απαιτείται στην προκειμένη περίπτωση είναι η φαντασία. Στην Κίνα, το δημοφιλές σάιτ μαγειρικής Xiachufang έχει αλλάξει χαρακτήρα τον τελευταίο μήνα. Δεν βρίσκει πια κανείς τις συνήθεις φαντασμαγορικές συνταγές του, αλλά πιάτα με απλά υλικά και τη δημιουργικότητα που προσφέρει ανακούφιση στα εκατομμύρια ανθρώπων που βρίσκονται περιορισμένοι στο σπίτι τους χωρίς πρόσβαση σε πολλές πρώτες ύλες. Αντί να πάθουν πανικό, μαγειρεύουν. Μοιράζονται, μαθαίνουν και βελτιώνονται.

Πέρα από τα θρεπτικά τρόφιμα, θα χρειαστείτε και κάποια που προσφέρουν απλώς χαρά, όπως σοκολάτες, μπισκότα.

Τι κάνεις κανείς σπίτι μόνος ή με παιδιά που δεν έχουν σχολείο; Φροντίστε να έχετε βιβλία (πού είναι η tsundoku λίστα μου;), παιχνίδια, παζλ, streaming services. Για να μην εξαρτάστε από το ίντερνετ, κατεβάστε σειρές και ταινίες στο Netflix (λειτουργεί σε tablet και κινητά, όχι υπολογιστή).

Να θυμίσουμε ότι ένα κουτί πρώτων βοηθειών περιέχει αναλγητικά, αντιβηχικά, αντιφλεγμονώδη, αντιβιοτικές κρέμες, μόνιτιουμ. Ένα πολύ πλήρες είναι εδώ.

Επίσης, όποιος δεν έχει ακόμη web banking, είναι ώρα να μάθει να πληρώνει EYΔΑΠ, ΔΕΗ και τηλεφωνία online. Στο back-up plan να πάνε οι γονείς στο εξοχικό, τι θα γίνει με το ίντερνετ για να μη μείνουν χωρίς την online μπιρίμπα τους; Αυτά είναι που πρέπει να αναρωτηθείτε τώρα.

Φυσικά, όποια προετοιμασία κάνετε για τον εαυτό σας, την ίδια ακολουθείτε για το κατοικίδιό σας. Μην πω πρώτα το σκυλάκι και μετά εσείς.

Τι άλλο χρειάζεστε; Σκεφτείτε το για λίγο. Nαι, έχω κονσέρβες, όμως έχω και ανοιχτήρι; Έχω τζιν, έχω τόνικ, μήπως να καταψύξω φέτες λάιμ; Ο καθένας έχει τις δικές του προσωπικές ανάγκες. Μια φίλη στόκαρε μουστάρδες.

Εγώ δεν στόκαρα τίποτα. Γιατί; Διότι είμαι κρυφο-prepper (ναι, αλλά είναι μια τρίχα απόσταση ο camper από τον prepper). Έχω ανά πάσα στιγμή άφθονη ξηρά τροφή, γκαζάκια, φορτισμένα power banks, μπιτόνια νερό για το καζανάκι, φακούς με δυναμό και ένα σωρό άλλα τσουμπλέκια, φίλε, όταν θα ψάχνεις για μαρούλι εγώ θα φυτρώνω alfalfa στο ειδικό κιτ μου. Όποιος μειδιά, δεν ήταν στην Ύδρα όταν είχε ταυτόχρονο blackout ρεύματος και νερού.

Σε πρόσφατη στήλη γνώμης των Νew York Times, μια συντάκτρια εξηγεί ότι όταν προετοίμασε το σπίτι της για το ενδεχόμενο καραντίνας, η λίστα με τα ψώνια έμοιαζε με μια οποιαδήποτε άλλη λίστα είχε κάνει στο παρελθόν (καφές, γατοτροφή κ.λπ.). Όμως ήταν σημαντική για την ψυχολογία της, την ηρέμησε σε μια στιγμή που όλοι γύρω της παρέπαιαν ανάμεσα στην άρνηση και το απόλυτο φρικάρισμα. «Σε τέτοιους καιρούς αβεβαιότητας, πρέπει να μετατρέψουμε την προετοιμασία για την επιβίωση στη νέα κανονικότητα. Αντί να φρικάρουμε με αδιανόητα δυσοίωνα σενάρια, πρέπει καθημερινά να προετοιμαζόμαστε για ένα δύσκολο μέλλον. Πλύντε τα χέρια σας πριν από το φαγητό και μετά από το μετρό. Έχετε στα ντουλάπια σας μη αναλώσιμα τρόφιμα και κάποια φάρμακα. Μιλήστε με τους φίλους και την οικογένειά σας για το πώς θα συνεργαστείτε για να ξεπεράσετε την κατάσταση. Κάνε κάτι μικρό κάθε μέρα. Κάθε μικροσκοπικό πράγμα που κάνετε για να προετοιμαστείτε είναι μια μικρή πράξη ελπίδας. Θα επιβιώσουμε, και όταν το κάνουμε, θα είμαστε χαρούμενοι που μας έμειναν κάποιες κονσέρβες ντομάτας και μερικά πακέτα ζυμαρικά. Και όλες οι σειρές που κατεβάσαμε για μια βροχερή μέρα».

Αρχισυντάκτρια του inside story. Εργάζεται στα περιοδικά εδώ και 25 χρόνια. Ήταν στην αρχική ομάδα της Athens Voice και διευθύντρια του Marie Claire. Τα τελευταία χρόνια δούλεψε κυρίως σε apps και περιοδικά για τους ξένους επισκέπτες της χώρας. Ένα ήταν στα κινέζικα.

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια

Εικόνα Anonymous

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.