Χρυσές δουλειές για την ιδιωτική κατασκοπεία

Ιδιωτικοί ερευνητές έχουν «συλληφθεί» τα τελευταία χρόνια όχι να αναζητούν, αλλά να «φυτεύουν» ψευδή στοιχεία και να χειραγωγούν τα μίντια, με στόχο το ξέπλυμα ενόχων και την ενοχοποίηση αντιπάλων.
Χρόνος ανάγνωσης: 
11
'
[cottonbro/Pexels]

Αγαπημένο των παραμυθάδων και του φιλοθεάμονος κοινού, το επάγγελμα του ιδιωτικού ερευνητή έχει γνωρίσει την τιμητική του τις περασμένες δεκαετίες μέσα από τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο, βρίσκοντας έκφραση στα πρόσωπα ηρώων όπως ο Σέρλοκ Χολμς, ο Φίλιπ Μάρλοου, ο Σαμ Σπέιντ και η Τζέσικα Τζόουνς. Όσο και αν συναρπάζει ωστόσο η εξιδανικευμένη εικόνα του φανταστικού υπερήρωα ή αντιήρωα ιδιωτικού ντετέκτιβ που μάχεται για το καλό, ο πραγματικός κόσμος μας επιφυλάσσει άλλου είδους –πολύ πιο σκοτεινές πλην όμως εξίσου συναρπαστικές– εκπλήξεις.

Η βιομηχανία των ιδιωτικών ερευνών (private investigation business) ρίχνει τη σκιά της πάνω από τους χώρους της πολιτικής, του επιχειρείν και των μίντια, μετρώντας δισεκατομμύρια σε έσοδα μόνο στις ΗΠΑ ετησίως, με τους ιδιωτικούς ντετέκτιβ να βουτούν συχνά βαθιά μέσα στη λάσπη, ενίοτε όμως όχι για να την καθαρίσουν αλλά για να την εξαπλώσουν κατ’ εντολή συμφερόντων, σκοτεινών ή άλλων. Κι αυτό, μέσα στο ναρκοπέδιο μιας αγοράς που παραμένει σε μεγάλο βαθμό άναρχη ή «μη-ρυθμισμένη» («unregulated»), όπως αναγνωρίζει άλλωστε και η ίδια η βρετανική Association of British Investigators.

Νέες καριέρες για πρώην πράκτορες

Με μια πρόχειρη αναζήτηση στο διαδίκτυο βρίσκει κανείς εκτενείς λίστες από εταιρείες ιδιωτικών ερευνών. Πολλές μάλιστα διαφημίζουν ως ενισχυτικό των υπηρεσιών που παρέχουν και το γεγονός πως έχουν στις τάξεις τους πρώην πράκτορες ή βετεράνους των μυστικών υπηρεσιών.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.