Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
11'
Κείμενο:
ceprivatespy.jpg
[cottonbro/Pexels]

Χρυσές δουλειές για την ιδιωτική κατασκοπεία

Ιδιωτικοί ερευνητές έχουν «συλληφθεί» τα τελευταία χρόνια όχι να αναζητούν, αλλά να «φυτεύουν» ψευδή στοιχεία και να χειραγωγούν τα μίντια, με στόχο το ξέπλυμα ενόχων και την ενοχοποίηση αντιπάλων.
[cottonbro/Pexels]

Αγαπημένο των παραμυθάδων και του φιλοθεάμονος κοινού, το επάγγελμα του ιδιωτικού ερευνητή έχει γνωρίσει την τιμητική του τις περασμένες δεκαετίες μέσα από τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο, βρίσκοντας έκφραση στα πρόσωπα ηρώων όπως ο Σέρλοκ Χολμς, ο Φίλιπ Μάρλοου, ο Σαμ Σπέιντ και η Τζέσικα Τζόουνς. Όσο και αν συναρπάζει ωστόσο η εξιδανικευμένη εικόνα του φανταστικού υπερήρωα ή αντιήρωα ιδιωτικού ντετέκτιβ που μάχεται για το καλό, ο πραγματικός κόσμος μας επιφυλάσσει άλλου είδους –πολύ πιο σκοτεινές πλην όμως εξίσου συναρπαστικές– εκπλήξεις.

Η βιομηχανία των ιδιωτικών ερευνών (private investigation business) ρίχνει τη σκιά της πάνω από τους χώρους της πολιτικής, του επιχειρείν και των μίντια, μετρώντας δισεκατομμύρια σε έσοδα μόνο στις ΗΠΑ ετησίως, με τους ιδιωτικούς ντετέκτιβ να βουτούν συχνά βαθιά μέσα στη λάσπη, ενίοτε όμως όχι για να την καθαρίσουν αλλά για να την εξαπλώσουν κατ’ εντολή συμφερόντων, σκοτεινών ή άλλων. Κι αυτό, μέσα στο ναρκοπέδιο μιας αγοράς που παραμένει σε μεγάλο βαθμό άναρχη ή «μη-ρυθμισμένη» («unregulated»), όπως αναγνωρίζει άλλωστε και η ίδια η βρετανική Association of British Investigators.

Νέες καριέρες για πρώην πράκτορες

Με μια πρόχειρη αναζήτηση

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη