Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
11'
Κατηγορία:
Κείμενο:
screen_shot_2022-07-18_at_23.28.42.png
H ταυτότητα του Ράινερ Ζόνταγκ στην Στάζι.

Ο γερμανός νεοναζί που δούλεψε για τον Πούτιν

Τι σχέση μπορεί να είχε ένας γνωστός γερμανός νεοναζί με έναν νεαρό πράκτορα της KGB στη Δρέσδη της δεκαετίας του 1980; Μια ιστορία από το βαθύ παρελθόν του ρώσου προέδρου, ρίχνει φως σε μια άγνωστη περίοδο της καριέρας του.
H ταυτότητα του Ράινερ Ζόνταγκ στην Στάζι.

Όταν ο Ράινερ Ζόνταγκ πέρασε στη Δύση ήταν 31 ετών. Ήταν το 1986 και βρισκόταν στο στρατόπεδο προσφύγων του Γκίσεν, στα βόρεια της Φρανκφούρτης. Η κυβέρνηση της Δυτικής Γερμανίας τον είχε υποδεχτεί στη χώρα σαν έναν ακόμη ανατολικογερμανό αντιφρονούντα και μετά από μια σύντομη ανάκριση, τον είχε αφήσει ελεύθερο να συνεχίσει τη ζωή του σε καθεστώς ελευθερίας.

Εκείνο που οι ανακριτές του δεν γνώριζαν ήταν το παρελθόν του νεαρού άντρα. Δεν είχαν κάνει καμιά ενέργεια για να ερευνήσουν τους ισχυρισμούς του. Δεν ήξεραν απολύτως τίποτε για τη δράση του πίσω στη Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας. Και κυρίως δεν ήξεραν ότι εκείνος που είχε εγκρίνει το αίτημα του Ζόνταγκ να εγκαταλείψει την σοσιαλιστική πατρίδα του, ήταν ένας πράκτορας της KGB με έδρα την Δρέσδη. Το όνομά του ήταν Βλαντίμιρ Πούτιν.

Image
download_2.jpeg

Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια ο Ράινερ Ζόνταγκ θα αναδεικνυόταν σε ηγετική μορφή του νεοναζιστικού κινήματος στη Δυτική Γερμανία. Το βίαιο τέλος του, τον Μάιο του 1991, από το όπλο ενός έλληνα μαστρωπού στη Δρέσδη, είχε σαν αποτέλεσμα να παραμείνουν για πολλά χρόνια άγνωστες οι πιο ενδιαφέρουσες πτυχές της ιστορίας του. Μέχρι που κάποιοι παλιοί γνωστοί του αποφάσισαν να μιλήσουν. Η σχέση του

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη