Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
15'
Κείμενο:
cefiber.jpg

Πού σκόνταψε το Διαδίκτυο στην Ελλάδα;

Οι λόγοι που παραμένουμε ουραγοί στις υπερ-υψηλές ταχύτητες στα σταθερά δίκτυα και η νέα εποχή της οπτικής ίνας.

Τον Σεπτέμβριο του 2002, η Ομάδα Εργασίας για την Ευρυζωνική Πρόσβαση που είχε συστήσει η κυβέρνηση Σημίτη κατέθεσε ένα «Κείμενο Στρατηγικής» με αντικείμενο τη μετάβαση στο ευρυζωνικό διαδίκτυο, με την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών ως τον τελικό χρήστη. Όπως θυμάται ο Στέλιος Σαρτζετάκης, που ήταν επικεφαλής της Ομάδας, η ίδια η λέξη «ευρυζωνικό» –η ελληνική μετάφραση του broadband– είχε επινοηθεί την εποχή εκείνη από τον ειδικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών για την Κοινωνία της Πληροφορίας, Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Image
papakwnstantinoug374404.jpg
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου το 2002 σε ημερίδα με θέμα «Η Κοινωνία της Πληροφορίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας». [Βασίλης Βερβερίδης/Eurokinissi]

«Η ταχύτατη ανάπτυξη των νέων δικτυακών τεχνολογιών και η επερχόμενη σύγκλιση τηλεπικοινωνιών, πληροφορικής και ηλεκτρονικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, επιφέρουν σημαντικές ανατροπές στα οικονομικά μοντέλα ανάπτυξης στους τομείς των Τηλεπικοινωνιών, της Πληροφορικής, των Υπηρεσιών και του Εμπορίου», σημείωνε προφητικά το έγγραφο. «Παράλληλα, επιδρούν καθοριστικά στα κοινωνικά μοντέλα οργάνωσης που σκοπό έχουν την εξασφάλιση της συμμετοχής, της συνοχής και της ισονομίας των πολιτών, την ισότιμη επικοινωνία και την πρόσβαση στη γνώση».

Και συνέχιζε: «Η ανταγωνιστικότητα ενός κράτους στο σημερινό περιβάλλον υψηλής τεχνολογίας και ψηφιακής σύγκλισης

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη