Πόσο σωστά –και οικονομικά– φωτίζουμε τους δημόσιους χώρους;

Είναι πανάκεια τα LED; Πρέπει να σβήσει η Ακρόπολη το βράδυ; Γιατί μας κάνει κακό το ψυχρό φως; Τίποτα, λένε οι ειδικοί, δεν πρέπει να αφήνεται στην τύχη του όταν σχεδιάζουμε τον φωτισμό μιας περιοχής.
Χρόνος ανάγνωσης: 
12
'
Φωτισμός με Led σε δρόμο της Ηπείρου.

Μία από τις συζητήσεις που γίνονται στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή αφορά την επείγουσα εξοικονόμηση ενέργειας, ενόψει του χειμώνα που έρχεται. Συχνά η κουβέντα αυτή περιστρέφεται γύρω από τον φωτισμό των πόλεων, των δρόμων αλλά και των σπιτιών. Απευθυνθήκαμε σε δύο καθηγητές πανεπιστημίου που γνωρίζουν πολύ καλά το αντικείμενο, για να μάθουμε αν τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως τώρα από εθνικούς και τοπικούς φορείς είναι αποτελεσματικά και αν υπάρχουν περισσότερα που μπορούν να γίνουν. Στην πορεία μάθαμε πολλά ακόμα ενδιαφέροντα για τα φώτα και τον τρόπο που επηρεάζουν όχι μόνο το πορτοφόλι, αλλά και την υγεία μας– καθώς και όλων των ζωντανών οργανισμών.

Η Ευρώπη σβήνει τα φώτα

Στη Γερμανία έχουν αποφασίσει ότι οι προσόψεις των κτιρίων και τα μνημεία δεν θα φωτίζονται παρά μόνον όπου είναι απαραίτητο και όχι για λόγους αισθητικούς. Oρόσημα όπως η Πύλη του Βρανδεμβούργου δεν φωτίζονται, ενώ στη Γαλλία ο Πύργος του Άιφελ θα σβήνει νωρίτερα – στις 11:45 αντί για τη 1:00. Στη Ρουμανία μειώνεται ο φωτισμός στο Παλάτι του Κοινοβουλίου, το δεύτερο μεγαλύτερο κτίριο στον κόσμο ύστερα από το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.