Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
12'
Κείμενο:
celed-hpeiros-1-1536x864.jpg
Φωτισμός με Led σε δρόμο της Ηπείρου.

Πόσο σωστά –και οικονομικά– φωτίζουμε τους δημόσιους χώρους;

Είναι πανάκεια τα LED; Πρέπει να σβήσει η Ακρόπολη το βράδυ; Γιατί μας κάνει κακό το ψυχρό φως; Τίποτα, λένε οι ειδικοί, δεν πρέπει να αφήνεται στην τύχη του όταν σχεδιάζουμε τον φωτισμό μιας περιοχής.
Φωτισμός με Led σε δρόμο της Ηπείρου.

Μία από τις συζητήσεις που γίνονται στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή αφορά την επείγουσα εξοικονόμηση ενέργειας, ενόψει του χειμώνα που έρχεται. Συχνά η κουβέντα αυτή περιστρέφεται γύρω από τον φωτισμό των πόλεων, των δρόμων αλλά και των σπιτιών. Απευθυνθήκαμε σε δύο καθηγητές πανεπιστημίου που γνωρίζουν πολύ καλά το αντικείμενο, για να μάθουμε αν τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως τώρα από εθνικούς και τοπικούς φορείς είναι αποτελεσματικά και αν υπάρχουν περισσότερα που μπορούν να γίνουν. Στην πορεία μάθαμε πολλά ακόμα ενδιαφέροντα για τα φώτα και τον τρόπο που επηρεάζουν όχι μόνο το πορτοφόλι, αλλά και την υγεία μας– καθώς και όλων των ζωντανών οργανισμών.

Η Ευρώπη σβήνει τα φώτα

Στη Γερμανία έχουν αποφασίσει ότι οι προσόψεις των κτιρίων και τα μνημεία δεν θα φωτίζονται παρά μόνον όπου είναι απαραίτητο και όχι για λόγους αισθητικούς. Oρόσημα όπως η Πύλη του Βρανδεμβούργου δεν φωτίζονται, ενώ στη Γαλλία ο Πύργος του Άιφελ θα σβήνει νωρίτερα – στις 11:45 αντί για τη 1:00. Στη Ρουμανία μειώνεται ο φωτισμός στο Παλάτι του Κοινοβουλίου, το δεύτερο μεγαλύτερο κτίριο στον κόσμο ύστερα από το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Image
brandenburg_dark000_96w2u3.jpg
Η Πύλη του Βρανδεμβούργου σκοτεινή, εδώ λόγω συμβολικού σβησίματος των φώτων για την Ώρα του Πλανήτη, στις 27 Μαρτίου 2021. [John MacDougall]

Ανάμεσα σε όλα αυτά, και στην Ελλάδα γίνονται κινήσεις: η Βουλή αποφάσισε να

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη