Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
13'
Κείμενο:
cover-modiano.jpg
[Sakis Mitrolidis/AFP]

Πώς θα αλλάξει η στοά Μοδιάνο της Θεσσαλονίκης;

Σχεδόν εκατό χρόνια μετά την ανέγερσή της, η εμβληματική Αγορά Μοδιάνο της Θεσσαλονίκης έχει μια ευκαιρία να ανακτήσει την παλιά της αίγλη και να γίνει καταλύτης για την αστική αναγέννηση του κέντρου. Όμως το περίπλοκο ιδιοκτησιακό καθεστώς καθιστά δύσκολο το εγχείρημα της ανακαίνισης και αξιοποίησής της.
[Sakis Mitrolidis/AFP]

Η στοά Μοδιάνο ανήκει εξ αδιαιρέτου σε 60 ιδιοκτήτες –όλοι τους έχουν ποσοστό 1%, πλην του δημοσίου, που μέχρι πρότινος κατείχε το 43,63%. Πριν ένα μήνα, αυτό το ποσοστό μεταβιβάστηκε μέσω του ΤΑΙΠΕΔ στην One Outlet, συμφερόντων Σάμι Φάις και Notos Com. Σήμερα, για πρώτη φορά μετά την πώληση, γίνεται γενική συνέλευση των ιδιοκτητών. Τα προβλήματα που πρέπει να λυθούν είναι πολλά και περίπλοκα.

Δεν έχεις χρόνο να διαβάσεις; Πάτα εδώ!

Η στοά Μοδιάνο είναι ένα από τα τοπόσημα της Θεσσαλονίκης. Χτισμένη το 1925 από τον διάσημο μηχανικό Ελί Μοδιάνο, της πάλαι ποτέ πλουσιότερης εβραϊκής οικογένειας της πόλης, τροφοδοτούσε με κρέας, ψάρια και εκλεκτά τρόφιμα τη μεσαία και ανώτερη τάξη και οι ταβέρνες της ήταν στέκια για καλλιτέχνες, διανοούμενους και πολιτικούς.
Τις τελευταίες δεκαετίες η Μοδιάνο είχε αφεθεί σε παρακμή, και κατέληξε φάντασμα του εαυτού της, έχοντας μόνο 17 μαγαζιά σε λειτουργία από τα 144. Πλέον ζωντανεύει μόνο την Πρωτοχρονιά και την Τσικνοπέμπτη, όταν στήνεται εκεί ένα από τα μεγαλύτερα γλέντια της πόλης.
Η πώληση του ποσοστού του δημοσίου στον επιχειρηματία Σάμι Φάις, ιδιοκτήτη ενός από τα μεγαλύτερα Mall της πόλης, γεννά ανησυχίες για το μέλλον της αγοράς, καθώς

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη