Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
5'
Κατηγορία:
Tags:
Κείμενο:
cegreenforest1251414.jpg

Πώς επηρεάζει την ψυχική υγεία η επαφή με το πράσινο

Στην Ιαπωνία, η επαφή με το πράσινο συνταγογραφείται από τους γιατρούς. Στην Ευρώπη, οι ειδικοί συστήνουν να την εντάξουμε στη μέρα μας το συντομότερο δυνατό – ειδικά όσοι υποφέρουν από χρόνιο στρες ή είναι ευάλωτοι σε ψυχικές διαταραχές όπως η κατάθλιψη και οι κρίσεις πανικού.

Αν βρίσκεστε στο νοσοκομείο κι έξω από το παράθυρό σας έχετε θέα σε πράσινο, είναι πολύ πιθανό ότι θα αναρρώσετε συντομότερα από ό,τι αν κατά το διάστημα της νοσηλείας σας έχετε απέναντι έναν τοίχο. Οι έρευνες δείχνουν ότι και μόνη η οπτική επαφή με τη φύση, έχει θετική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό.

Πώς επηρεάζει όμως η επαφή με τη φύση την ψυχική μας υγεία; Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι η πρόσβαση σε χώρους πρασίνου όχι μόνο βελτιώνει την ψυχολογική διάθεση, αλλά πραγματικά μειώνει τον κίνδυνο για διάφορους τύπους ψυχικών ασθενειών, όπως η κατάθλιψη και οι κρίσεις άγχους. Ακόμη και σε μικρές δόσεις, όπως κατά το πέρασμα μέσα από ένα πάρκο, η έκθεση στο πράσινο έχει ευεργετικές ιδιότητες.

Image
nationalgrden5164577.jpg
Πόσοι αξιοποιούμε την ευκαιρία να περάσουμε μέσα από τον Εθνικό Κήπο, όταν βρισκόμαστε στο κέντρο της Αθήνας; [Γιώργος Δαγαλάκης/Eurokinissi]

Τα πρώτα αποτελέσματα μετά από πειράματα που έγιναν σε ενήλικες με ψυχικές διαταραχές είναι ελπιδοφόρα, όπως αναφέρουν οι ερευνητές. Μια μελέτη με ενήλικες ασθενείς με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή έδειξε ότι η θετική επίδραση και η ικανότητα μνήμης εργασίας αυξήθηκαν περισσότερο μετά από έναν περίπατο σε ένα πάρκο, σε σύγκριση με έναν περίπατο στο κέντρο της πόλης. Σε άλλο πείραμα, διαπιστώθηκε ότι μετά από έναν περίπατο 90 λεπτών στη φύση, περιορίζεται η τάση να επανέρχεται κανείς

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη