Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
13'
Κατηγορία:
Κείμενο:
taiwan-disinfo.jpeg
Η πλαστή φωτογραφία που κυκλοφόρησε ευρέως.

Πώς αμύνεται η Ταϊβάν στην κινεζική παραπληροφόρηση

Στην Ταϊβάν καταγράφονται περισσότερες ψευδείς ειδήσεις, θεωρίες συνωμοσίας και εκστρατείες προπαγάνδας από ό,τι οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Εκεί, όμως, οι πολίτες είναι στην πρώτη γραμμή της άμυνας. Δυο μέλη οργανώσεων κατά της παραπληροφόρησης μιλούν στο inside story.
Η πλαστή φωτογραφία που κυκλοφόρησε ευρέως.

Στις 6 Αυγούστου 2022, μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν μια φωτογραφία που έδειχνε έναν στρατιώτη του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας να παρακολουθεί, μέσα από κιάλια, μια φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊβάν, ενώ στο βάθος ξεχώριζε το ταϊβανέζικο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας Heping. Η εντύπωση που δημιουργούσε ήταν μάλλον ότι η Ταϊβάν απειλείται άμεσα. Συμπτωματικά, τρεις ημέρες νωρίτερα βρισκόταν στην πρωτεύουσά της, Ταϊπέι, η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι.

Η φωτογραφία είχε αρχικά κυκλοφορήσει από το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, αλλά την πήρε και το Associated Press, του οποίου τις φωτογραφίες αγοράζουν πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης. Έτσι η φωτογραφία του κινέζου στρατιώτη βρέθηκε να συνοδεύει ρεπορτάζ για τον απόηχο της επίσκεψης Πελόζι – προτού αποκαλυφθεί ότι ήταν κατασκευασμένη. Κάποιος είχε συνδυάσει διάφορες εικόνες για να δημιουργήσει την εντύπωση πως οι κινεζικές και οι ταϊβανέζικες ένοπλες δυνάμεις βρίσκονταν πολύ πιο κοντά απ' ό,τι πραγματικά ήταν. Η παραποιημένη εικόνα ήταν μέρος μιας ευρύτερης εκστρατείας παραπληροφόρησης, με στόχο να τρομοκρατήσει τον πληθυσμό της Ταϊβάν, αφήνοντας υπονοούμενα

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη