Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
14'
Κείμενο:
lgbtfree.jpg

«Αυτοί δεν είναι ίσοι με τους φυσιολογικούς ανθρώπους»

Στην Πολωνία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλάει για «ξενόφερτη ιδεολογία χειρότερη από τον κομμουνισμό», ένας πανίσχυρος επίσκοπος καταγγέλλει την «πανούκλα του ουράνιου τόξου» και πολλοί αιρετοί κηρύσσουν «ζώνες ελεύθερες από ΛΟΑΤΚΙ». Ο αυτοεξόριστος συγγραφέας Γιάτσεκ Ντένελ και η ακτιβίστρια Γιουστίνα Νακιέλσκα μιλούν στο inside story.

«Όταν φτιάχναμε τις βαλίτσες μας για να έρθουμε στο Βερολίνο, λίγο καιρό πριν αρχίσει το λόκνταουν, είχαμε στο νου μας ότι μπορεί και να μην επιστρέψουμε στην Πολωνία. Τώρα, έπειτα από έναν χρόνο, το έχουμε αποφασίσει», λέει ο Γιάτσεκ Ντένελ, μιλώντας μας μέσω zoom από τη γερμανική πρωτεύουσα. Ο βραβευμένος συγγραφέας ήρθε αρχικά στην πόλη ως υπότροφος του γερμανικού κράτους. Ο χρόνος πέρασε, η υποτροφία ολοκληρώνεται, αλλά η απόφαση έχει στο μεταξύ ληφθεί. «Είμαστε καλά εδώ», λέει χαμογελώντας, με το απαλό πρωινό φως να μπαίνει μέσα από το μεγάλο παράθυρο, στο διαμέρισμα που νοίκιασαν πρόσφατα με τον σύζυγό του, στη γειτονιά του Στέγκλιτς.

Image
dehnel1-2.jpg
Ο Γιάτσεκ Ντένελ. [Cezary Rucki]

«Μας αρέσει πολύ αυτή η πόλη, είναι τόσο ανοιχτή. Εδώ το γεγονός ότι είμαστε μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας δεν είναι κάτι που βιώνουμε ως μια μόνιμη αίσθηση απειλής. Αυτό το κομμάτι της ταυτότητάς μας δεν επηρεάζει την ελευθερία κινήσεων και το αίσθημα της ασφάλειας που έχουμε», λέει. Όλους αυτούς τους μήνες, μόνο μια φορά άκουσαν να γίνεται ομοφοβικό σχόλιο. «Κι αυτό ήταν από Πολωνούς εργάτες. Περνούσαμε από μπροστά τους κι είπαν κάτι κοροϊδευτικό, νομίζοντας φυσικά ότι δεν θα τους καταλάβουμε», διηγείται. Ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, όμως

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη