«Αυτοί δεν είναι ίσοι με τους φυσιολογικούς ανθρώπους»

Στην Πολωνία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλάει για «ξενόφερτη ιδεολογία χειρότερη από τον κομμουνισμό», ένας πανίσχυρος επίσκοπος καταγγέλλει την «πανούκλα του ουράνιου τόξου» και πολλοί αιρετοί κηρύσσουν «ζώνες ελεύθερες από ΛΟΑΤΚΙ». Ο αυτοεξόριστος συγγραφέας Γιάτσεκ Ντένελ και η ακτιβίστρια Γιουστίνα Νακιέλσκα μιλούν στο inside story.
Χρόνος ανάγνωσης: 
14
'

«Όταν φτιάχναμε τις βαλίτσες μας για να έρθουμε στο Βερολίνο, λίγο καιρό πριν αρχίσει το λόκνταουν, είχαμε στο νου μας ότι μπορεί και να μην επιστρέψουμε στην Πολωνία. Τώρα, έπειτα από έναν χρόνο, το έχουμε αποφασίσει», λέει ο Γιάτσεκ Ντένελ, μιλώντας μας μέσω zoom από τη γερμανική πρωτεύουσα. Ο βραβευμένος συγγραφέας ήρθε αρχικά στην πόλη ως υπότροφος του γερμανικού κράτους. Ο χρόνος πέρασε, η υποτροφία ολοκληρώνεται, αλλά η απόφαση έχει στο μεταξύ ληφθεί. «Είμαστε καλά εδώ», λέει χαμογελώντας, με το απαλό πρωινό φως να μπαίνει μέσα από το μεγάλο παράθυρο, στο διαμέρισμα που νοίκιασαν πρόσφατα με τον σύζυγό του, στη γειτονιά του Στέγκλιτς.

«Μας αρέσει πολύ αυτή η πόλη, είναι τόσο ανοιχτή. Εδώ το γεγονός ότι είμαστε μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας δεν είναι κάτι που βιώνουμε ως μια μόνιμη αίσθηση απειλής. Αυτό το κομμάτι της ταυτότητάς μας δεν επηρεάζει την ελευθερία κινήσεων και το αίσθημα της ασφάλειας που έχουμε», λέει. Όλους αυτούς τους μήνες, μόνο μια φορά άκουσαν να γίνεται ομοφοβικό σχόλιο. «Κι αυτό ήταν από Πολωνούς εργάτες. Περνούσαμε από μπροστά τους κι είπαν κάτι κοροϊδευτικό, νομίζοντας φυσικά ότι δεν θα τους καταλάβουμε», διηγείται. Ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, όμως, δεν υπήρχε υποψία απειλής, οι δυο άντρες δεν ένιωσαν φόβο.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.