Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
16'
Κείμενο:
cebaza.jpg
Απόβλητα εκσκαφών από οικοδομή δίπλα στον δρόμο, στη Χαλκιδική.

Πολιτική ανακύκλωσης …για τα μπάζα

«Απαγορεύεται αυστηρά η ρίψη μπάζων». Τέτοιες πινακίδες βρίσκει κανείς ακόμα και σε περιοχές που έχουν μετατραπεί σε αυτοσχέδιους μπαζότοπους – σε δάση, ρέματα, χαράδρες και κάθε ελεύθερο οικόπεδο. Πολιτική για την ανακύκλωση των αποβλήτων κατασκευών/κατεδαφίσεων υπάρχει εδώ και μια δεκαετία, αλλά λίγοι ενδιαφέρονται για την εφαρμογή της.
Απόβλητα εκσκαφών από οικοδομή δίπλα στον δρόμο, στη Χαλκιδική.

Κι όμως τα μπάζα, ή αλλιώς τα Απόβλητα Εκσκαφών Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ) όπως σκυρόδεμα, σίδηρος, τούβλα, γύψος, ξύλο, γυαλί, μέταλλα, πλαστικά, αμίαντος και χώμα, που προκύπτουν από δραστηριότητες όπως η κατασκευή των κτιρίων και των δημοσίων υποδομών, ολική ή μερική κατεδάφιση κτιρίων και υποδομών, ανακαινίσεις κτιρίων ή διαμερισμάτων και κατασκευή και συντήρηση των οδών, όχι μόνο μπορούν αλλά και πρέπει να ανακυκλώνονται. Έτσι δεν θα γεμίζουμε τους ΧΥΤΑ, ούτε τα δάση και τις παραλίες με μπάζα, ούτε θα χρειάζεται να «τρώμε» τα βουνά, ή να καταναλώνουμε πρώτες ύλες από τις κοίτες των ποταμών για τα αδρανή υλικά που απαιτούνται για την κατασκευή δημόσιων και ιδιωτικών έργων.

Τα απόβλητα εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων είναι από τα πιο βαριά και ογκώδη απόβλητα που παράγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντιπροσωπεύουν το 25-30% περίπου του συνόλου των παραγόμενων αποβλήτων. Η ΕΕ αναγνωρίζει τη σημασία της ανάκτησης, ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης αυτών των υλικών τόσο για το περιβάλλον όσο και για την οικονομία και την ανταγωνιστικότητα του κλάδου των κατασκευών, δεδομένου ότι ορισμένα από αυτά έχουν μεγάλη αξία αλλά και επειδή όταν απορρίπτονται στο περιβάλλον

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη