Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
17'
Κείμενο:
aoz.jpg
Οι ΑΟΖ στον κόσμο. Με ροζ/κόκκινο οι διαφιλονικούμενες ζώνες/σύνορα. [Flanders Marine Institute]

«Πόλεμος» για τις ΑΟΖ: Όχι, δεν είναι μόνο ελληνοτουρκικό φαινόμενο

Οι διαφορές μεταξύ κρατών για τα θαλάσσια σύνορα είναι συχνά από τις δυσκολότερες να επιλυθούν. Δύο είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις: εμπιστοσύνη μεταξύ των μερών και κατάλληλος συγχρονισμός (τάιμινγκ). Είναι αμφίβολο αν υπάρχει οτιδήποτε από τα δύο στην περίπτωση της Ελλάδας και της Τουρκίας.
Οι ΑΟΖ στον κόσμο. Με ροζ/κόκκινο οι διαφιλονικούμενες ζώνες/σύνορα. [Flanders Marine Institute]

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, στην επίσημη ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας (DOALOS) ξεκαθαρίζει ότι δεν προτίθεται σε καμία περίπτωση να εμπλακεί σε διακρατικές διαφορές αναφορικά με τα όρια των θαλασσίων ζωνών: «Tο υλικό που παρουσιάζεται σε αυτό το site δεν συνεπάγεται την έκφραση οιασδήποτε γνώμης εκ μέρους της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με το νομικό καθεστώς οιασδήποτε [...] περιοχής [...] ή την οριοθέτηση συνόρων ή ορίων», σημειώνει.

Με δυο λόγια

Στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη του, ένα παράκτιο κράτος ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα που αποσκοπούν είτε στην εξερεύνηση, εκμετάλλευση, διατήρηση και διαχείριση των φυσικών πόρων, ζωντανών ή μη, είτε σε άλλες δραστηριότητες για την οικονομική εκμετάλλευση όπως είναι η παραγωγή ενέργειας από τα ύδατα, τα ρεύματα και τους ανέμους. Από τη Μεσόγειο έως τη Βόρεια Θάλασσα και από την Καραϊβική έως τις θάλασσες της νότιας και ανατολικής Κίνας, εκατοντάδες χώρες έχουν βρεθεί να ερίζουν για τις μεταξύ τους θαλάσσιες οριοθετήσεις ήδη από τη δεκαετία του 1950, ανταλλάσσοντας κατηγορίες με φόντο αλληλοεπικαλυπτόμενες διεκδικήσεις γύρω από κοπάδια ψαριών, ενεργειακά κοιτάσματα, τεχνητά νησιά κ.ά

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη