Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
6'
Κατηγορία:
Κείμενο:
User link
Profile picture for user anastasopoulos
Δημήτρης Αναστασόπουλος
malcolm.jpg

Ποιος σκότωσε τον Μάλκολμ X;

Ο άνθρωπος που έριξε τον μοιραίο πυροβολισμό στον ακτιβιστή για τα δικαιώματα των μαύρων δεν συνελήφθη ποτέ. Αυτή είναι η κεντρική ιδέα του ντοκιμαντέρ έξι επεισοδίων «Who Killed Malcolm X?» στο Netflix.

Την 21η Φεβρουαρίου του 1965 o Mάλκολμ X βρισκόταν στο βήμα του Αudubon Ballroom στο Χάρλεμ για να μιλήσει στους οπαδούς της Oργάνωσης Aφροαμερικανικής Ενότητας (OAAU), την οποία είχε ιδρύσει έναν χρόνο πριν. Ξαφνικά, πριν ξεκινήσει την ομιλία του, άρχισαν οι πυροβολισμοί. Ο ακτιβιστής δέχτηκε 15 σφαίρες από τουλάχιστον πέντε δολοφόνους που ήταν διασκορπισμένοι ανάμεσα στο κοινό. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ο μοιραίος πυροβολισμός προήλθε από έναν μαύρο άντρα με μακρύ παλτό ο οποίος τον πυροβόλησε από κοντινή απόσταση με ένα κοντόκαννο δίκαννο. Μέσα στο πανικό που προκλήθηκε, οι ελάχιστοι αστυνομικοί που βρισκόταν συνέλαβαν τρία άτομα σύμφωνα με τις υποδείξεις των αυτοπτών μαρτύρων. Ο Μάλκολμ Χ μεταφέρθηκε στη κλινική Βάντερμπιλτ όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του. Ήταν 39 ετών και μόλις είχε αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι ο αγώνας των μαύρων για τα δικαιώματα τους έπρεπε να συνδεθεί με το κίνημα που είχε αρχίσει να αναπτύσσεται ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ.

Η δολοφονία δεν αποτέλεσε έκπληξη για κανέναν. Η κλασική φωτογραφία όπου ο μαύρος ακτιβιστής βρίσκεται σπίτι του κρατώντας μία καραμπίνα και κοιτώντας μέσα από τις κουρτίνες ήταν χαρακτηριστική. Ο Μάλκολμ Χ ήταν επικίνδυνος – και

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη