Ποιος δεν είναι ο Ρομάν Προτασέβιτς

Είναι νεοναζί ο Ρομάν Προτασέβιτς; Ναι, απαντούν ορισμένα μέσα ενημέρωσης, αλλά και πολιτικά πρόσωπα στη χώρα μας, υιοθετώντας ισχυρισμούς που περιλαμβάνονται σε ανυπόγραφο δημοσίευμα αμφιλεγόμενου σάιτ.
Χρόνος ανάγνωσης: 
10
'
Διαμαρτυρία Λευκορώσων υπέρ της απελευθέρωσης του Προτασέβιτς μπροστά από το γραφείο της Κομισιόν στη Βαρσοβία, 24/05/2021. [Wojtek RADWANSKI/AFP]

Μια ημέρα μετά τη σύλληψη του 26χρονου Λευκορώσου δημοσιογράφου στην δραματική πτήση Αθήνα-Βίλνιους, άρχισε να κυκλοφορεί στα ελληνικά σόσιαλ μίντια η πληροφορία ότι ο Προτασέβιτς δεν είναι αυτός που νομίζουμε ότι είναι. Μέσα σε μερικές ώρες το ελληνικό διαδίκτυο είχε πλημμυρίσει από αναρτήσεις που «αποκάλυπταν» το σκοτεινό, νεοναζιστικό παρελθόν του.

Πηγή όλων των αναρτήσεων –αλλά και των δημοσιευμάτων που τις διαδέχτηκαν σε αρκετά μέσα ενημέρωσης– είναι ένα άρθρο που προέρχεται από ένα σάιτ με το όνομα foiaresearch.net. Το οποίο κατά τη γνώμη μας –που στη συνέχεια τεκμηριώνουμε– στερείται κάθε αξιοπιστίας.

Το foiaresearch.net συστήνεται ως «μη κερδοσκοπική ερευνητική πλατφόρμα» που ασχολείται κυρίως με τις ακροδεξιές και παραστρατιωτικές οργανώσεις, από ενδιαφέρον για την άνοδο του φασισμού. Ωστόσο, όσο και αν ψάξει κανείς, δεν θα βρει τα πρόσωπα, ή τις οργανώσεις που βρίσκονται πίσω από αυτήν την πλατφόρμα.

Εάν αναζητήσει την παρουσία του στα σόσιαλ μίντια, θα βρει μόνο έναν λογαριασμό στο τουίτερ, που δημιουργήθηκε το 2019. Και από τότε έως σήμερα, διαπιστώνει κανείς ότι ο συγκεκριμένος λογαριασμός ακολουθεί μόνο 12 άλλους λογαριασμούς και έχει μόνο 261 ακολούθους, πράγμα εξαιρετικά ασυνήθιστο.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.