Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
7'
Κατηγορία:
Κείμενο:
cezaev000_19g818.jpg
Ο Ζόραν Ζάεφ σε ομιλία της 16ης Σεπτεμβρίου, στη διάρκεια συγκέντρωσης για το «Ναι». [Robert Atanasovski/AFP]

Η ΠΓΔΜ προσέρχεται στις κάλπες

Για να είναι επιτυχές το δημοψήφισμα της Κυριακής (30 Σεπτεμβρίου 2018), θα πρέπει εκτός από την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών η συμμετοχή του κόσμου να φθάσει στο 50% των ψηφοφόρων συν έναν.
Ο Ζόραν Ζάεφ σε ομιλία της 16ης Σεπτεμβρίου, στη διάρκεια συγκέντρωσης για το «Ναι». [Robert Atanasovski/AFP]

Ένα απλό αλλά ουσιαστικό ερώτημα θα απαντήσουν την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018, οι κάτοικοι της ΠΓΔΜ στο δημοψήφισμα τους: «Είστε υπέρ της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ με αποδοχή της Συμφωνίας ανάμεσα στη Δημοκρατία της Μακεδονίας και την Ελληνική Δημοκρατία;» Και η απάντηση πρέπει να είναι ή για το «Υπέρ» ή για το «Κατά». Οι κάλπες θα ανοίξουν στις επτά το πρωί (7 π.μ.) και θα κλείσουν ίδια ώρα το βράδυ (7μ.μ.). Το αποτέλεσμα δεν θα αργήσει. Η ροή υπολογίζεται ότι θα είναι γρήγορη.

Κατά γενική ομολογία, το «Υπέρ» συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να επικρατήσει, αλλά με βεβαιότητα ουδείς μπορεί να προβλέψει αποτέλεσμα κάλπης. Για τους ξένους μπορεί να φαντάζει ως κάτι απλοϊκό και άνευ ιδιαίτερης σημασίας το να προστεθεί ένας γεωγραφικός προσδιορισμός όπως το «Βόρεια» σε ένα όνομα. Όμως όπως λέει ο Σάσο Κλεκόφσκι, αναλυτής που αντιτίθεται στη συμφωνία με την Ελλάδα, «δεν πρόκειται για μία λέξη. Σκεφθείτε τη Βόρεια Ιρλανδία και την Ιρλανδία. Οι λέξεις έχουν νόημα».

Image
afpdelcevskopje000_16i8q0.jpg
Ένας άντρας φορά μπλουζάκι με το όνομα της Ρωσίας και κρατά εικόνα του εθνικού ήρωα της ΠΓΔΜ Γκότσε Ντέλτσεβ, σε διαμαρτυρία του Ιουνίου 2018 ενάντια στο όνομα «Βόρεια Μακεδονία». [Robert Atanasovski/AFP]

Κρίσιμη η συμμετοχή για την επικύρωση του δημοψηφίσματος

Για να είναι επιτυχές το δημοψήφισμα θα πρέπει να προσέλθουν στις κάλπες περίπου 907.000 πολίτες από 1.814.644 που είναι εγγεγραμμένοι

Τα

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη