Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
9'
Κείμενο:
cekuciak000_11o776.jpg
Σιωπηρή διαμαρτυρία στη μνήμη των δολοφονηθέντων στην Μπρατισλάβα, 2 Μαρτίου 2018. [Alex Halada/AFP]

Πεθαίνοντας για τη δημοσιογραφία στην Ευρώπη

Η δολοφονία του Σλοβάκου δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ σήμανε συναγερμό. Ο αρχισυντάκτης του μας μιλάει για μια ιστορία που ξεκινάει από την ιταλική μαφία και φτάνει έως το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο.
Σιωπηρή διαμαρτυρία στη μνήμη των δολοφονηθέντων στην Μπρατισλάβα, 2 Μαρτίου 2018. [Alex Halada/AFP]

Το σοκ από τη δολοφονία του Σλοβάκου δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ και της φίλης του, Μαρτίνα Κουσνίροβα, τον Φεβρουάριο του 2018 δεν αφορούσε μόνο την πατρίδα τους. Για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτός ήταν ο δεύτερος φόνος δημοσιογράφου μέσα σε διάστημα λίγων μηνών. Είχε προηγηθεί η δολοφονία της Μαλτέζας Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία, η οποία ήταν επίσης γνωστή για τις έρευνές της πάνω στη διαφθορά πολιτικών προσώπων.

Τα ίχνη που άφησε ο δολοφόνος του Γιαν Κούτσιακ και της φίλης του οδηγούν στο περιβάλλον ενός Σλοβάκου επιχειρηματία αμφιλεγόμενης εντιμότητας και με άριστες διασυνδέσεις με πολιτικά πρόσωπα. Η είδηση ήρθε όταν πια άρχιζαν να πυκνώνουν ενοχλητικά οι φωνές διαμαρτυρίας για την αποτυχία της Αστυνομίας να παρουσιάσει κάποια πραγματική πρόοδο. Επτά μήνες μετά τη διπλή δολοφονία που συγκλόνισε τη χώρα, οδηγώντας στην παραίτηση του ίδιου του πρωθυπουργού, οι αρχές είχαν ελάχιστα πράγματα να πουν. Η στάση τους άλλαξε αμέσως μετά την επίσκεψη ομάδας ευρωβουλευτών, που βρέθηκε στη Σλοβακία ειδικά γι' αυτόν το σκοπό.

Είναι ίσως αυτή η χρονική σύμπτωση που κάνει τους συναδέλφους του να στέκονται με ικανοποίηση μεν, αλλά πάντως με επιφύλαξη απέναντι στην είδηση ότι συνελήφθησαν οι ύποπτοι

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη