Πεθαίνοντας για τη δημοσιογραφία στην Ευρώπη

Η δολοφονία του Σλοβάκου δημοσιογράφου Γιαν Κούσιακ τον περασμένο Φεβρουάριο σήμανε συναγερμό. Στην υπόθεση άρχισε να πέφτει φως μόλις πριν από λίγες ημέρες. Ο πρώην διευθυντής του θύματος μας μιλάει για μια ιστορία που ξεκινάει από την ιταλική μαφία και φτάνει έως το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού.
Χρόνος ανάγνωσης: 
9
'
Σιωπηρή διαμαρτυρία στη μνήμη των δολοφονηθέντων στη Μπρατισλάβα, 2 Μαρτίου 2018. [Alex Halada/AFP]

Το σοκ από τη δολοφονία του Σλοβάκου δημοσιογράφου Κούσιακ Γιαν Κούσιακ και της φίλης του Μαρτίνα Κουσνιρόβα τον Φεβρουάριο του 2018 δεν αφορούσε μόνο την πατρίδα τους. Για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτός ήταν ο δεύτερος φόνος δημοσιογράφου μέσα σε διάστημα λίγων μηνών. Είχε προηγηθεί η δολοφονία της Μαλτέζας Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία, η οποία ήταν επίσης γνωστή για τις έρευνές της πάνω στη διαφθορά πολιτικών προσώπων.

Τα ίχνη που άφησε ο δολοφόνος του Γιαν Κούσιακ και της φίλης του οδηγούν στο περιβάλλον ενός Σλοβάκου επιχειρηματία αμφιλεγόμενης εντιμότητας και με άριστες διασυνδέσεις με πολιτικά πρόσωπα. Η είδηση ήρθε όταν πια άρχιζαν να πυκνώνουν ενοχλητικά οι φωνές διαμαρτυρίας για την αποτυχία της Αστυνομίας να παρουσιάσει κάποια πραγματική πρόοδο. Επτά μήνες μετά τη διπλή δολοφονία που συγκλόνισε τη χώρα, οδηγώντας στην παραίτηση του ίδιου του πρωθυπουργού, οι αρχές είχαν ελάχιστα πράγματα να πουν. Η στάση τους άλλαξε αμέσως μετά την επίσκεψη ομάδας ευρωβουλευτών, που βρέθηκε στη Σλοβακία ειδικά γι' αυτόν το σκοπό.

Είναι ίσως αυτή η χρονική σύμπτωση που κάνει τους συναδέλφους του να στέκονται με ικανοποίηση μεν, αλλά πάντως με επιφύλαξη απέναντι στην είδηση ότι συνελήφθησαν οι ύποπτοι για τη διπλή δολοφονία. Γιατί ενώ πρόκειται για ένα πρώτο βήμα, αυτό δεν σημαίνει ότι η υπόθεση έχει διαλευκανθεί.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.