Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κείμενο:
periodpoverty

Period Poverty: Δίνουμε χρήματα σε ένα πρόγραμμα βασισμένο στον αέρα;

Το υπουργείο Υγείας σχεδίασε ένα πρόγραμμα δωρεάν διανομής προϊόντων περιόδου, αλλά δεν μας απαντά για τα δεδομένα στα οποία βασίστηκε. Όπως φαίνεται, αυτά αντλήθηκαν αυτούσια από καμπάνια ιδιωτικής εταιρείας, που πουλάει προϊόντα περιόδου.

Πριν από έναν μήνα περίπου κυκλοφόρησε η είδηση ότι στη χώρα μας ξεκινάει ένα πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της φτώχειας περιόδου (period poverty), στο πλαίσιο του οποίου θα μοιραστούν δωρεάν είδη για την έμμηνο ρύση σε σχολεία της Δυτικής Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Αυτόματα μας γεννήθηκαν κάποιες απορίες που, όπως φάνηκε, το υπουργείο Υγείας δεν είχε την πρόθεση να διαλευκάνει, απαντώντας στις ερωτήσεις που του θέσαμε. Δεν είναι η πρώτη φορά που έχουμε αμφιβολίες σχετικά με τον τρόπο που σχεδιάζεται ένα κρατικό πρόγραμμα και τα δεδομένα στα οποία βασίζεται. Ας δούμε όμως περί τίνος πρόκειται αυτή τη φορά.

Τι είναι το Period Poverty;

Το «period poverty» (ή «φτώχεια περιόδου») είναι όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει κυρίως τη δυσκολία στην πρόσβαση σε προϊόντα περιόδου και βασικές υπηρεσίες υγιεινής, αλλά και στην εκπαίδευση γύρω από αυτά τα θέματα. Στις χώρες της Αφρικής συναντώνται τα περισσότερα προβλήματα, αλλά υπάρχουν και στη Δύση. Για παράδειγμα, μελέτη στις ΗΠΑ το 2021 κατέληξε ότι 14% των γυναικών που πήγαιναν σε κολέγιο είχαν βιώσει παρόμοιες δυσκολίες, ενώ άλλη μελέτη στη Βαρκελώνη συμπέραινε ότι το ποσοστό της «φτώχειας περιόδου» μεταξύ των νέων ήταν 15,3%. Ας

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη