Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
15'
Κείμενο:
cemanifold5img_1507.jpg
Εσωτερική όψη του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Αμυνταίου. [The Manifold]

Περιμένοντας τη «Δίκαιη Μετάβαση» στη μετα-λιγνιτική εποχή

Σε όλη την Ευρώπη, ο άνθρακας οδεύει προς την έξοδο. Καταναλωτές και περιβαλλοντικές οργανώσεις ελπίζουν ότι το πέρασμα στην καθαρή ενέργεια θα μεριμνήσει για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας. ΕΕ και κράτη-μέλη δεν έχουν καταλήξει στις λεπτομέρειες της μετάβασης – και τα άλυτα προβλήματα είναι πολλά. Αυτό είναι το τελευταίο μέρος της μεγάλης έρευνας των The Manifold και Γιουστίνα Πιτσκάτοφσκα με τίτλο «Το τέλος του λιγνίτη».
Εσωτερική όψη του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Αμυνταίου. [The Manifold]

Αυτές είναι οι τελευταίες μέρες του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Αμυνταίου στη Φλώρινα της Δυτικής Μακεδονίας. Χτισμένος το 1987 ως νόθο βιομηχανικό τέκνο δυτικογερμανικών και σοβιετικών τεχνολογιών, ο σταθμός των δύο μονάδων και πάλαι ποτέ κόσμημα της Φλώρινας, πλέον στέκει δίπλα στις υπόλοιπες λιγνιτικές μονάδες της χώρας ως ζημιογόνο πρόβλημα. Το Αμύνταιο δεν έχει δώσει μόνο θέσεις εργασίας, αλλά και θέρμανση από το 1997 και μετά, ιδιαίτερα πολύτιμη για μια περιοχή όπου οι χειμερινές θερμοκρασίες μπορούν να φτάσουν μέχρι τους -25 βαθμούς Κελσίου. Το τίμημα ήταν η βαριά μόλυνση: τα λιγνιτικά κοιτάσματα των ορυχείων της περιοχής χαρακτηρίζονται από υψηλή συγκέντρωση πυριτούχων και ακόμα πιο χαμηλή αποδοτικότητα από αυτά που βρίσκονται στη γειτονική Πτολεμαΐδα. Χάρη σε αυτό, οι μονάδες του Αμυνταίου διανύουν πολύ χαμηλότερους κύκλους ζωής από τις υπόλοιπες.

Image
rimg_1557.jpg
Πυλώνες της ΔΕΗ από παράθυρο στον ΑΗΣ Αμυνταίου. [The Manifold]

Επισκεπτόμαστε τον σταθμό στα μέσα Ιουλίου. Οι εθνικές εκλογές που οδήγησαν σε νίκη της Νέας Δημοκρατίας έναντι του κυβερνώντος ΣΥΡΙΖΑ έχουν μόλις γίνει λίγες ημέρες πριν. Η απερχόμενη κυβέρνηση είχε αποφασίσει να παρατείνει τη ζωή των μονάδων κατά 17.500 ώρες, που σήμαινε ένα φιλί της ζωής μέχρι το 2021. Από την άλλη, ο υπουργός

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη