Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
11'
Κατηγορία:
Κείμενο:
untitled-2.jpg
Ο Μέγας Αλέξανδρος εναντίον του Δαρείου στη μάχη της Ισσού. Ψηφιδωτό στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νάπολης.

Η περιφορά του Αλέξανδρου: Ένας τάφος, δύο βασιλείς, δεκάδες θεωρίες

Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ προκάλεσε πρόσφατα για άλλη μια φορά, τοποθετώντας τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Βεργίνα, αντί για του Φιλίππου, υποστηρίζοντας μάλιστα την άποψή της με μεγάλη βεβαιότητα. Ο τάφος του μακεδόνα στρατηλάτη αποτελεί άλλωστε το ιερό δισκοπότηρο για αρχαιολόγους, ιστορικούς, αλλά και ενθουσιώδεις κοινούς θνητούς.
Ο Μέγας Αλέξανδρος εναντίον του Δαρείου στη μάχη της Ισσού. Ψηφιδωτό στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νάπολης.

Από την όαση Σίουα στην Αλεξάνδρεια. Και από τον καθεδρικό του Αγίου Μάρκου της Βενετίας στην Αμφίπολη. Αλλά τώρα και στη Βεργίνα! Παραλείποντας ορισμένες ακόμη, εξωπραγματικής σύλληψης, θεωρίες υποτιθέμενων θέσεων του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου (όπως στο Ουζμπεκιστάν ή την Αυστραλία), η αναζήτησή του ως μέρος μιας συλλογικής φαντασίωσης που διαρκεί αιώνες, αποτελεί το ιερό δισκοπότηρο για αρχαιολόγους, ιστορικούς, μελετητές της ιστορίας της αρχαιότητας αλλά και τυχοδιώκτες, κυνηγούς θησαυρών, ενθουσιώδεις πλην αφελείς κοινούς θνητούς.

Στους τελευταίους ασφαλώς και δεν ανήκει η βυζαντινολόγος Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, γνωστή για την ευρυμάθεια και την τόλμη της να διατυπώνει καινοτόμες θεωρίες. Όπως αυτή, που τοποθετεί τον Μέγα Αλέξανδρο στην Βεργίνα αντί του Φιλίππου, έχοντας ήδη προκαλέσει αντιδράσεις τόσο για την βεβαιότητα με την οποία προβάλλει την άποψή της («Λέω να ξυπνήσουμε. Έχουμε τον Μέγα Αλέξανδρο στη Βεργίνα») όσο και για την αμφισβήτηση του Μανόλη Ανδρόνικου με «σαθρά», όπως χαρακτηρίζονται επιχειρήματα.

Image
r-2_3.jpg
Ο Μανόλης Ανδρόνικος στην ανασκαφή της Βεργίνας το 1977.

Για μία ακόμη φορά η αναζήτηση του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου προκαλεί αντιπαραθέσεις. Γιατί μπορεί η πλειονότητα των αρχαίων πηγών να θέλει την Αλεξάνδρεια ως

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη