Πατριάρχης Κύριλλος και πρόεδρος Πούτιν: Μια καλή συνεργασία

Είναι η επίθεση στον κινηματογράφο που προέβαλε την ταινία «Ματίλντα» με ήρωα τον τελευταίο τσάρο της Ρωσίας ένα μεμονωμένο επεισόδιο με κάποιους υπερορθόδοξους περιθωριακούς; Όχι, απαντά κατηγορηματικά ο Κονσταντίν Μιχαήλοφ, από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας.
Χρόνος ανάγνωσης: 
8
'
Ο Πούτιν και ο Κύριλλος στον εορτασμό της Ημέρας του Ναυτικού στην Αγία Πετρούπολη, 30 Ιουλίου 2017. [ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK / AFP]

Η Ματίλντα Κσεσίνσκαγια το 1890 ήταν μόλις 17 ετών και μια από τις καλύτερες μαθήτριες στην Αυτοκρατική Σχολή Μπαλέτου της Αγίας Πετρούπολης, όταν την αντίκρισε για πρώτη φορά ο 22χρονος διάδοχος του ρωσικού θρόνου. H Πολωνέζα μπαλαρίνα και ο Νικόλαος ΙΙ, που έμελλε να μείνει στην Ιστορία ως ο τελευταίος τσάρος της Ρωσίας, πολύ σύντομα έγιναν εραστές. Η σχέση τους, που δεν ήταν καθόλου μυστική, διήρκεσε –επισήμως, έστω– έως το 1894, όταν ο Νικόλαος ΙΙ παντρεύτηκε την Αλεξάνδρα Φεοντόροβνα.

Η Κσεσίνσκαγια τα τέσσερα χρόνια που διήρκεσε η σχέση ζούσε σε έπαυλη στην Αγία Πετρούπολη που της παραχώρησε ο Νικόλαος. Μετά τον χωρισμό τους έκανε σχέση με δύο Δούκες των Ρομανόφ. Ακόμα και όταν παντρεύτηκε τον έναν από τους δύο και γέννησε έναν γιο, δεν αποκάλυψε ποτέ ποιος ήταν ο πατέρας.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.