Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
10'
Κατηγορία:
Κείμενο:
cover-erdogan2.jpg
[KAYHAN OZER / TURKISH PRESIDENCY PRESS OFFICE / AFP]

Το παράξενο ζευγάρι Πούτιν-Έρντογαν

Όσοι δηλώνουν έκπληκτοι από την πολιτική επανασύνδεση Πούτιν-Έρντογαν, προφανώς δεν παρακολουθούν συστηματικά τις εσωτερικές εξελίξεις στις δυο χώρες.
[KAYHAN OZER / TURKISH PRESIDENCY PRESS OFFICE / AFP]

Αν έπρεπε να καταγράψουμε με ποιον ηγέτη έχει συναντηθεί περισσότερες φορές ο Πούτιν από την ημέρα που ανέλαβε πρόεδρος της Ρωσίας μέχρι σήμερα, τότε χωρίς ίχνος υπερβολής, αυτός δεν είναι άλλος από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν. Δεν είναι μάλιστα λίγοι εκείνοι οι υπουργοί της ρωσικής κυβέρνησης, ακόμα και οι αντιπρόεδροί της, που μπορεί να περάσει χρόνος και να μην δουν καθόλου τετ-α-τετ τον Πούτιν ή, στην καλύτερη των περιπτώσεων, αυτό να συμβεί μία μόνο φορά, σε αντίθεση με τον Τούρκο πρόεδρο, με τον οποίον κατά μέσο όρο συναντιούνται τρεις φορές τον χρόνο.

Το γεγονός αυτό αποτελεί επανάσταση όχι μόνο για την παγκόσμια διπλωματία, αλλά και για το εσωτερικό της Ρωσίας, καθώς οι πολίτες της, ανάμεσα τους και ο Πούτιν, γαλουχήθηκαν με μια άκρως υποτιμητική εικόνα στο μυαλό για τους Τούρκους. Επί Σοβιετικής Ένωσης, αν στο σχολείο ήθελες να πεις κάποιον βλάκα, συνήθως των αποκαλούσες «Τούρκο», ενώ στα χαμηλά κοινωνικά στρώματα η εικόνα των Τούρκων παρέπεμπε σε έναν ύπουλο και συνάμα παρακατιανό λαό.

Η ανάγκη όμως στην οποία πολλές φορές μπορεί να βρεθεί ένας άνθρωπος, ακόμα και η μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο, σε συνδυασμό με τη διπλωματική μαεστρία ενός ηγέτη, μπορούν να

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη