Το παράξενο ζευγάρι Πούτιν-Έρντογαν

Όσοι δηλώνουν έκπληκτοι από την πολιτική επανασύνδεση Πούτιν-Έρντογαν, προφανώς δεν παρακολουθούν συστηματικά τις εσωτερικές εξελίξεις στις δυο χώρες.
Χρόνος ανάγνωσης: 
10
'
[KAYHAN OZER / TURKISH PRESIDENCY PRESS OFFICE / AFP]

Αν έπρεπε να καταγράψουμε με ποιον ηγέτη έχει συναντηθεί περισσότερες φορές ο Πούτιν από την ημέρα που ανέλαβε πρόεδρος της Ρωσίας μέχρι σήμερα, τότε χωρίς ίχνος υπερβολής, αυτός δεν είναι άλλος από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν. Δεν είναι μάλιστα λίγοι εκείνοι οι υπουργοί της ρωσικής κυβέρνησης, ακόμα και οι αντιπρόεδροί της, που μπορεί να περάσει χρόνος και να μην δουν καθόλου τετ-α-τετ τον Πούτιν ή, στην καλύτερη των περιπτώσεων, αυτό να συμβεί μία μόνο φορά, σε αντίθεση με τον Τούρκο πρόεδρο, με τον οποίον κατά μέσο όρο συναντιούνται τρεις φορές τον χρόνο.

Το γεγονός αυτό αποτελεί επανάσταση όχι μόνο για την παγκόσμια διπλωματία, αλλά και για το εσωτερικό της Ρωσίας, καθώς οι πολίτες της, ανάμεσα τους και ο Πούτιν, γαλουχήθηκαν με μια άκρως υποτιμητική εικόνα στο μυαλό για τους Τούρκους. Επί Σοβιετικής Ένωσης, αν στο σχολείο ήθελες να πεις κάποιον βλάκα, συνήθως των αποκαλούσες «Τούρκο», ενώ στα χαμηλά κοινωνικά στρώματα η εικόνα των Τούρκων παρέπεμπε σε έναν ύπουλο και συνάμα παρακατιανό λαό.

Η ανάγκη όμως στην οποία πολλές φορές μπορεί να βρεθεί ένας άνθρωπος, ακόμα και η μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο, σε συνδυασμό με τη διπλωματική μαεστρία ενός ηγέτη, μπορούν να οδηγήσουν στην αναθεώρηση των παραπάνω αντιλήψεων. Με αυτό σαν στόχο δούλεψε μεθοδικά ο Τούρκος πρόεδρος Έρντογαν, καθώς και στο σύνολο του ο τουρκικός λαός, με αποτέλεσμα με γοργά βήματα η Τουρκία να γίνει για τη Ρωσία ο σημαντικότερος οικονομικός εταίρος και ο Ταγίπ Έρντογαν μαζί με τους Μπερλουσκόνι και Σρέντερ οι πιο στενοί πολιτικοί φίλοι του Πούτιν.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.