Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
15'
Κείμενο:
cover-sms.jpg

Τα παραπλανητικά SMS από πενταψήφιους με τις τσουχτερές χρεώσεις

Πώς γίνεται να χρεωνόμαστε για τη λήψη ενός SMS στο κινητό μας, ενώ έχουμε συνηθίσει να πληρώνουμε μόνο όταν στέλνουμε οι ίδιοι μήνυμα; Κι όμως, είναι μια απολύτως νόμιμη υπηρεσία, αν και οι πρακτικές των συγκεκριμένων εταιρειών συχνά αγγίζουν τα όρια της εξαπάτησης.

«Βρες τώρα που είναι ο σύντροφός σου!», «Μάθε πότε θα πεθάνεις», «Πόσο είναι το IQ σου;», «Κέρδισε ένα ολοκαίνουριο iPhone 7», «Πόσο σε αγαπάει ο σύντροφός σου; Κάνε το τεστ!», «Διεκδίκησε ένα κουπόνι 300 ευρώ για τα ψώνια σου από το σούπερ μάρκετ».

Αυτά τα SMS είναι ορισμένα μόνο από τα “δολώματα” που χρησιμοποιούν επιτήδειοι για να δελεάσουν ανυποψίαστους καταναλωτές, προκειμένου να απαντήσουν, εγγραφόμενοι εν αγνοία τους σε συνδρομητικές υπηρεσίες. Σύντομα οι καταναλωτές αυτοί θα αρχίσουν να λαμβάνουν στο κινητό τους SMS για τα οποία χρεώνονται υψηλά ποσά, με αποστολέα κάποιον πενταψήφιο αριθμό.

Οι Υπηρεσίες Πολυμεσικής Πληροφόρησης

Το εργαλείο που χρησιμοποιείται για την παραπλάνηση είναι οι λεγόμενες Υπηρεσίες Πολυμεσικής Πληροφόρησης (ΥΠΠ). Έτσι λέγονται οι υπηρεσίες μετάδοσης πληροφοριών ή άλλου περιεχομένου μέσα από δίκτυα ηλεκτρονικών επικοινωνιών, με αυξημένη χρέωση. Ενδεικτικά παραδείγματα αποτελούν οι ψηφοφορίες (π.χ. ψηφοφορία για τη Eurovision, ή κάποιο talent show στην τηλεόραση), οι ραδιοφωνικοί διαγωνισμοί, η αγορά (downloading) ringtones, logos, videos, παιχνιδιών μέσω SMS, η παροχή τεχνικής υποστήριξης, τα παιχνίδια από τη τηλεόραση στα οποία συμμετέχουν οι

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη