Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
11'
Κείμενο:
cetsipraszappeioredtie000_16g2hx.jpg
Ο Αλέξης Τσίπρας στο Ζάππειο την Παρασκευή 22 Ιουνίου. [Milos Bicanski/AFP]

Όλες οι παράμετροι της συμφωνίας για το χρέος και την εποπτεία

Η Ελλάδα παίρνει τον δρόμο της αυτόνομης χρηματοδότησης των αναγκών της, κλείνοντας τον κύκλο που ξεκίνησε το 2010 αλλά παρατείνοντας τις βαριές υποχρεώσεις της ως προς την αποπληρωμή των δανείων που έλαβε αυτά τα χρόνια, μέχρι το 2060.
Ο Αλέξης Τσίπρας στο Ζάππειο την Παρασκευή 22 Ιουνίου. [Milos Bicanski/AFP]

Μετά από 33 Eurogroup στα οποία συζητήθηκε το ελληνικό ζήτημα, περίπου 1.000 προαπαιτούμενα (450 είχε μόνο το τρίτο μνημόνιο), δάνεια 256,6 δισ. ευρώ και δημοσιονομικά μέτρα πάνω από 80 δισ. ευρώ (15,5 δισ. από το τρίτο μνημόνιο), ξεκινά ένας νέος κύκλος για την Ελλάδα με τη συμφωνία της 22ης Ιουνίου: λέγεται «Ενισχυμένη Εποπτεία» και τα επόμενα ορόσημά του είναι το 2023 και το 2032. Τα μακρινά αυτά ορόσημα συνδέονται με την τελική διευθέτηση του χρέους και την κατ΄ επέκταση διαμόρφωση νέων δημοσιονομικών ορίων, δηλαδή του ποσοστού που η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρεί ως πλεόνασμα για να αποπληρώνει τα δάνειά της. Μέχρι τότε, δηλαδή μέχρι το 2022 και μετά μέχρι το 2032 τα οφέλη για την ελληνική οικονομία αναμένεται να είναι τα εξής:

α. βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας μέσω της μείωσης των επιτοκίων, κάτι που θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και συνολικά την οικονομία. Αυτό βέβαια εξαρτάται και από εξωγενείς παράγοντες που επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία και τις αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της χώρας, έτσι ώστε τα ελληνικά ομόλογα να αποκτήσουν την κατάλληλη επενδυτική βαθμίδα. Χρειάζονται τέσσερα με πέντε ακόμα σκαλιά ανάλογα με τους οίκους. Μέχρι τότε, το κόστος για

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη