Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
7'
Κείμενο & Φωτογραφίες:
cover-pan3.jpg

Η μεταμόρφωση του παραδοσιακού πανηγυριού

Οι κάτοικοι της Αιτωλοακαρνανίας αποκαλούν την περιοχή τους «μητέρα των πανηγυριών». Ίσως όχι άδικα, αφού κάθε καλοκαίρι γίνονται περισσότερες από 200 τέτοιες εκδηλώσεις. Κι ενώ οι εποχές της αφθονίας και της σαμπάνιας πέρασαν, ο κόσμος που αναζητά τα πανηγύρια ολοένα και αυξάνεται.

Στην ηπειρωτική Ελλάδα γίνονται κάθε καλοκαίρι περισσότερα από 200 πανηγύρια. Μονό στις 15 Αυγούστου λαμβάνουν χώρα 40, κάποια από τα οποία συγκεντρώνουν πολλές χιλιάδες επισκεπτών, που επιλέγουν να περάσουν το βράδυ τους ακούγοντας παραδοσιακή μουσική και αγνοώντας τα κατά τόπους μπαρ, που τις υπόλοιπες μέρες σφύζουν από κόσμο.

Το inside story βρέθηκε στην –όπως πολλοί την αποκαλούν– «μητέρα των πανηγυριών» Αιτωλοακαρνανία και παρακολούθησε μία γιορτή που έχει καταφέρει να συγκεντρώνει χιλιάδες επισκεπτών σε περίοδο κρίσης.

Οι προετοιμασίες

Είναι εννέα και μισή και στο κατάστημα «Ίναχος» που διοργανώνει το πανηγύρι, στην περιοχή των Λουτρών Χαλκιοπούλων Αιτωλοακαρνανίας, και ήδη έχουν αρχίσει να συρρέουν οι πρώτοι πελάτες. «Είμαστε προετοιμασμένοι για πολύ κόσμο», μας λέει ο Γιώργος Καραχρήστος, ιδιοκτήτης του καταστήματος, το οποίο «διαχειρίζεται» την εκδήλωση ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1960. Η διοργάνωση πανηγυριών από ιδιώτες είναι ένα σύνηθες φαινόμενο στην Αιτωλοακαρνανία.

Image
pmagazatores.jpg
Ο ο

«Κατά τις 11 η ώρα περίπου θα έχουν φτάσει οι περισσότεροι και θα έχουν γεμίσει σχεδόν όλα τα τραπέζια», λέει και προσθέτει ότι φέτος υπάρχουν θέσεις «κλεισμένες» από Άρτα, ακόμη και από Λευκάδα

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη