Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κατηγορία:
Κείμενο & Φωτογραφίες:
image7_1dx.jpg

Ένα πανηγύρι του Αιγαίου όπως παλιά

Ο Αχιλλέας Πατσούκας πήγε για πρώτη φορά στο πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου στα Κουφονήσια το 1999. Επέστρεψε φέτος, για να νιώσει ξανά την πρώτη αίσθηση που τον σημάδεψε τόσο βαθιά ώστε να τον συνοδεύει ακόμα και στα χειμωνιάτικα όνειρά του.

Ήταν καλοκαίρι του 1999, όταν το πλοίο Ροδάνθη έριχνε τους κάβους του στις τρεις τη νύχτα στην προβλήτα του Πάνω Κουφονησίου. Όταν πάτησα στεριά, μετά από ένα ταξίδι ατελείωτων ωρών με το καράβι, ζαλισμένος καθώς ήμουν με δυσκολία προσπαθούσα να ορίσω τον δρόμο, καθώς ο βασικός χωματόδρομος του νησιού δεν είχε ηλεκτροδότηση, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια όπως και τα αυτοκίνητα ήταν μετρημένα στα δάκτυλα, ενώ τα αστέρια φαινόντουσαν τόσο καθαρά, όσο και στο Άγιο Όρος.

Image
dduskinkoufonisi.jpg
Ο κεντρικός δρόμος του νησιού είναι χωμάτινος.

Η αίσθηση που αυτόματα ενεργοποιήθηκε μέσα μου περισσότερο από όλες ήταν εκείνη της όσφρησης. Πολλές και διαφορετικές μυρωδιές. Πίσω μου, η Ροδάνθη μέσα σε χρόνο ρεκόρ είχε λύσει τους κάβους και μέσα στη νύχτα χάθηκε προς τον τελικό της προορισμό, το λιμάνι των Καταπόλων. Το ελκυστικό αυτό σκηνικό σε συνδυασμό με την υπέροχη οικογένεια του Μιχαλιού και της Άννας Πρασίνου, με την οποία το επόμενο πρωί γνωρίστηκα και που με τον τρόπο της με έκανε να αισθανθώ σαν να βρισκόμουν ανάμεσα σε δικούς μου ανθρώπους, με έκανε να δέσω τους κάβους της καρδιάς μου γερά στα Κουφονήσια. Όχι μόνο τα καλοκαίρια, αλλά και τους χειμώνες, καθώς τα ωραιότερα όνειρα που βλέπω διαδραματίζονται εκεί.

Image
ddawnonstgeorge.jpg
Ένας ευλογημένος τόπος.

Εκείνο το καλοκαίρι, στην ταβέρνα του Μιχαλιού

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη