Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
19'
Κείμενο:
mitar.jpg

Ουρανοκατέβατες ΜΚΟ και οργανώσεις-«φαντάσματα» στο μητρώο Μηταράκη

Δύο μέτρα και δύο σταθμά φαίνεται να εφαρμόζει η κυβέρνηση ως προς τη μεταχείριση ορισμένων μη κυβερνητικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο πεδίο του μεταναστευτικού/προσφυγικού, παρακάμπτοντας κάποιες φορές ακόμη και ρυθμίσεις που η ίδια έχει νομοθετήσει.

Στο τρίτο και τελευταίο μέρος του ρεπορτάζ μας για το μητρώο ελληνικών και ξένων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται σε θέματα διεθνούς προστασίας, μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης, η έρευνα του inside story εντόπισε διάφορα παράδοξα:

  • Από τις μόλις 29 ΜΚΟ του μητρώου, τουλάχιστον τρεις πρωτοεμφανιζόμενες φαίνεται να μην πληρούν στο ακέραιο ή να καλύπτουν στο περίπου τις προϋποθέσεις που έχει θέσει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για την εγγραφή και ταυτόχρονη πιστοποίησή τους. Κι αυτό όταν αιτήσεις άλλων ΜΚΟ έχουν απορριφθεί για τη μη εκπλήρωση μέχρι κεραίας όλων των ευρέων και πιθανώς μεροληπτικών κριτηρίων αξιολόγησης, όπως π.χ. την αποτελεσματικότητα των δράσεών τους. Ταυτόχρονα υπάρχουν περιπτώσεις φορέων που αποκλείστηκαν με την αιτιολογία ότι δεν προσκόμισαν έγγραφα –τα οποία στην πραγματικότητα είχαν αναρτήσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα είτε είχαν αποστείλει ηλεκτρονικά– ή λόγω έλλειψης δικαιολογητικών που εκ των πραγμάτων δεν διαθέτουν, όπως ισολογισμούς και απολογισμούς δράσης διετίας, για οργανώσεις που ξεκίνησαν να λειτουργούν το 2019 ή το 2020.
  • Με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο αυστηροποιήθηκε το 2020 συνοδευόμενο από τη διαδεδομένη

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη