Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
19'
Κατηγορία:
Κείμενο:
cemigrants000_8qw7qp.jpg
[Manolis Lagoutaris/AFP]

Πώς το μητρώο Μηταράκη αποκλείει ΜΚΟ

To inside story καταγράφει ένα προς ένα τα γκρίζα και αδιαφανή σημεία της ελληνικής νομοθεσίας για το Μητρώο ΜΚΟ του μεταναστευτικού. Το Συμβούλιο της Ευρώπης προειδοποιεί για πιθανές αυθαιρεσίες και η Κομισιόν αξιολογεί τη συμβατότητα της νομοθεσίας με το κοινοτικό δίκαιο. Πρόκειται για το δεύτερο μέρος του φακέλου για το Μητρώο των ΜΚΟ.
[Manolis Lagoutaris/AFP]

Πλήθος φορέων που δραστηριοποιούνται στο πεδίο του μεταναστευτικού και του προσφυγικού ερμηνεύουν το ισχύον απαιτητικό πλαίσιο εγγραφής στο εθνικό μητρώο ΜΚΟ ως απόπειρα υπονόμευσης της ανεξαρτησίας τους και δημιουργίας εμποδίων στην ικανότητά τους να παρέχουν υπηρεσίες σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

In English
For the english version of this article press here.

Με δυο λόγια

Εκτεταμένη σύγχυση, παρανόηση και αβεβαιότητα σχετικά με τη συνέχιση της λειτουργίας τους και τη δυνατότητα διατήρησης της πρόσβασής τους σε όσους έχουν ανάγκη, αισθάνονται δεκάδες ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα στο πεδίο του μεταναστευτικού και προσφυγικού. Αιτία η υπερβολικά περίπλοκη διαδικασία εγγραφής τους στο μητρώο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και η εκ των πραγμάτων αδυναμία ορισμένων να συμμορφωθούν με όλες τις απαιτήσεις της ισχύουσας ΚΥΑ. Την ίδια στιγμή το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων για τη Νομοθεσία των ΜΚΟ του Συμβουλίου της Ευρώπης προειδοποιεί για την πιθανότητα αυθαίρετων απορρίψεων αιτήσεων εγγραφής και πιστοποίησης φορέων και μελών λόγω αόριστων, εξαιρετικά επιλεκτικών και ανοικτών κριτηρίων, από υπεύθυνους λήψης αποφάσεων οι οποίοι στερούνται ανεξαρτησίας από την κυβέρνηση

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη