Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
26'
Κείμενο:
ottoman.jpg

Ottoman: η σειρά του Netflix που έκανε τους Τούρκους να τσακωθούν μεταξύ τους

Η τουρκική σειρά-ντοκιμαντέρ που πραγματεύεται την Άλωση και εστιάζει στην προσωπικότητα του Μωάμεθ Β’ του Πορθητή, χαιρετήθηκε από τους προοδευτικούς, αλλά εξόργισε εθνικιστές και θρήσκους. Το βέβαιο είναι πως εγκαινίασε ένα νέο στάδιο στην τουρκική «ήπια ισχύ» δια των σειρών και πως θα ακολουθήσουν κι άλλες, πάντοτε με στόχο τη διάδοση του τουρκικού ιστορικού αφηγήματος.

Μπαίνοντας καθημερινά σε εκατομμύρια νοικοκυριά, οι τουρκικές σειρές αποτελούν όργανο «ήπιας ισχύος» της Τουρκίας, που υπό τον Ταγίπ Έρντογαν φιλοδοξεί να ηγηθεί του σουνιτικού Ισλάμ. Προβάλλουν στο εξωτερικό την ίδια την χώρα –τους τόπους, τα ήθη, τις αξίες της κοινωνίας της– και την εικόνα που θέλει να παρουσιάσει για τον εαυτό της. Στις βαλκανικές και αραβικές χώρες, που διατέλεσαν υπό οθωμανική κυριαρχία, η θεαματικότητά τους προκαλεί –και θα συνεχίσει να προκαλεί– έντονες συζητήσεις.

Ένα ιδιαίτερο θέμα, εκείνο της προβολής του τουρκικού ιστορικού αφηγήματος, ήγειρε η προβολή στο Netflix της τουρκικής παραγωγής (αλλά αγγλόφωνης) σειράς Rise of Empires: Ottoman. Πρόκειται για σειρά-ντοκιμαντέρ (docu-drama) 6 επεισοδίων, που πραγματεύεται την Άλωση και εστιάζει, παράλληλα, στην προσωπικότητα του Μωάμεθ (Μεχμέτ) Β’ (Πορθητή). Στην αρχή του χρόνου μάλιστα, πριν την πανδημία, το Ottoman ήταν πρώτο σε τηλεθέαση στο ελληνικό Netflix.

Η σειρά, παρότι ανιαρή, έχει σημαντικά προτερήματα σε σχέση με κάθε προηγούμενη τουρκική ταινία γύρω από την «Κατάκτηση της Πόλης». Σε κάθε περίπτωση, η σημασία της δεν έγκειται στην όποια κινηματογραφική της αξία. Εντοπίζεται στις πολιτικές και

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη